Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Ako správne kosiť s traktorom Rider (Traktorová kosačka)

Adekvátna technika a stratégia sú pri kosačke s nulovou rotáciou kľúčové. Neviete, ako používať váš nový traktor Rider efektívne a vyťažiť z neho maximum? V našich tipoch vám poradíme, ako správne a bezpečne kosiť s pojazdom. 

Bezpečnosť je dôležitá

Pred prvým použitím a počas oboznamovania sa s novou traktorovou kosačkou si vždy dôkladne prečítajte pribalený manuál.

Čo by ste mali vedieť pred kosením

Ostrý nôž výrazne zvyšuje výkon kosačky, najmä pri kosení vysokej trávy. Preto vždy skontrolujte, či sa na trávniku nenachádzajú kamene, palice, drôty a iné predmety, ktoré by mohli poškodiť nože alebo motory kosačky, prípadne spôsobiť zranenie alebo škodu.

Vopred odstráňte potenciálne nebezpečné objekty, akými sú konáre stromov. Ak narazíte na cudzí predmet, zastavte motor a vyberte batérie. Pred opätovným spustením a prevádzkou kosačky dôkladne skontrolujte, či nie je poškodená a prípadné poškodenie najskôr opravte. Nadmerné vibrácie traktora Rider počas prevádzky sú známkou poškodenia. Zariadenie by sa malo bezodkladne skontrolovať a opraviť.

traktor pri kosení trávnika

Traktor pri kosení trávnika

Ako sa správne starať o trávnik

Najlepšie výsledky dosiahnete s vysokou rýchlosťou rezacieho noža a nízkou rýchlosťou jazdy. Ak tráva nie je príliš vysoká a hustá, rýchlosť jazdy môžete zvýšiť bez negatívneho vplyvu na výsledok kosenia.

Pri kosení vysokej trávy znížte rýchlosť jazdy, aby ste umožnili efektívnejšie kosenie a správne vyprázdňovanie pokosenej trávy. Začnite s vysokou výškou kosenia a znižujte ju, kým sa nedosiahne požadovaný výsledok. Trávu dlhšiu ako 15 cm by ste mali kosiť na dvakrát a to pri postupne nižších výškach. Ak chcete zachovať zdravý trávnik, pokoste len jednu tretinu alebo menej z celkovej dĺžky trávy.

V chladných mesiacoch by mal byť priemerný trávnik vysoký približne 3,8 cm – 5 cm. V horúcich mesiacoch by to malo byť 3,8 až 10 cm. Ak chcete, aby tráva vyzerala zdravšie a lepšie, koste častejšie, aj po miernom raste.

Čo robiť v priebehu kosenia

Nová alebo hustá tráva môže vyžadovať užšie kosenie alebo vyššiu výšku. Nikdy ale nekoste mokrú trávu, pretože to zvykne viesť k strate kontroly. Kolesá kosačky s pojazdom sa vtedy ľahko zaboria do mäkkého trávnika a poškodia ho. Mokrá tráva sa tiež ľahko prilepí na spodnú stranu kosiaceho ústrojenstva a zabráni správnemu vrecovaniu alebo mulčovaniu pokosenej trávy.

Udržujte kosačku a bočný vyhadzovací žľab čistý. Pred a po každom použití odstráňte pokosenú trávu, lístie a akékoľvek iné nahromadené nečistoty. Pri používaní mulčovacej koncovky je dôležité kosiť často.

Dávajte pozor na diery, koľaje, kamene, skryté predmety alebo nerovnosti, na ktorých sa môžete pošmyknúť alebo zakopnúť. Vysoká tráva tiež niekedy skrýva prekážky. Nikdy nekoste v blízkosti zrázov, priekop alebo násypov. Jazdite vždy pomaly a nerobte náhle zmeny rýchlosti alebo smeru jazdy.

Traktorová kosačka Z6

Traktorová kosačka Z6

Ako správne kosiť na svahoch

Pri práci na svahoch buďte opatrní. Takto sa stáva najviac nehôd, ktoré sú spôsobené prevrátením. Ich následkom bývajú aj ťažké zranenia alebo smrť. Ak máte pocit, že je svah nad vaše sily, nekoste ho. Ani sa nepokúšajte kosiť strmé svahy so sklonom väčším ako 15 stupňov. 

Koste vždy pozdĺž, smerom nahor a nadol, nie naprieč svahu. Pri kosení nezastavujte. Ak sa zastaveniu vyhnúť nedokážete, nezabudnite zatiahnuť parkovaciu brzdu. Pri opätovnom rozjazde zvoľte najnižšiu možnú rýchlosť.

Ak sa musíte na svahu otočiť, pri zmene smeru jazdy zachovajte maximálnu opatrnosť. Kosačku vždy otáčajte smerom z kopca.

Opatrní buďte aj v prípade, že používate voliteľný vrecovací systém. Kosačku obsluhujte pomaly, pretože pri vrecovaní sa môže zmeniť jej stabilita.

Keď zistíte, že v ktoromkoľvek okamihu pri práci na svahu stratili pneumatiky trakciu, vypnite nože a pokračujte pomaly a opatrne rovno dole.

Kosačka EGO’S Z6 s pojazdom

Traktorová kosačka Z6 je prvá na svete s nulovou rotáciou, ktorá je kompatibilná s oceňovaným batériovým systémom EGO. Môže byť poháňaná ľubovoľnou kombináciou 56 V lítiových batérií EGO ARC. Neviete, aké batérie budete potrebovať na dokončenie kosenia na jedno nabitie? Pomôžeme vám to vypočítať, aby nákup presne zodpovedal vašim požiadavkám. 

Súčasťou súpravy Z6 je tiež najrýchlejšia 1600 W nabíjačka, ktorá dokáže nabíjať až 6 batérií súčasne. To je až 4-krát rýchlejšie ako pri akomkoľvek inom kosení s pojazdom.

Keď už hovoríme o rýchlosti, Z6 dosahuje maximálnu rýchlosť 12,8 km/h a na jedno nabitie so šiestimi 12 Ah batériami pokryje plochu až 10 000 m2.

Traktor Rider

Traktor Rider

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.