Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Ako využiť opadané lístie v záhrade

Chcete vedieť, ako využiť na jeseň opadané lístie v záhrade? Napríklad na kompostovanie či na ochranu rastlín pred mrazom. Viac sa dočítate v článku.

Ako rozumne využiť opadané lístie v záhrade

Fukar na listie

Upratovanie popadaných listov

Jeseň je veľmi krásne obdobie. Stromy žiaria v jasných farbách a posledné teplé dni v roku si môžete vychutnať v záhrade. Alebo by ste mohli, nebyť lístia, ktoré po prvých chladných nociach hromadne padá na zem a privádza mnohých záhradkárov do zúfalstva. No aj v malých záhradách existuje veľa príležitostí, ako opadané lístie využijete. Niektoré vám poradíme. 

OPADANÉ LÍSTIE ODSTRÁŇTE ČO NAJSKÔR

Trávnik pod lístím nedýcha, odumiera, a taktiež sa v ňom môžu tvoriť plesne. Preto je najdôležitejšie opadané lístie odstrániť z trávnika čo najskôr. Ideálne je pohrabať ho na kopu, naložiť do plastových alebo ekologických papierových vriec a odniesť do odpadu. Existujú však aj vhodnejšie alternatívy, ako s lístím rozumne naložiť.

LISTNATÝ MULČ DODÁ ŽIVINY

Opadané lístie je vhodné ako mulč do kvetinových záhonov alebo zeleninových záhrad, ale aj pre rastliny a stromy, ktoré majú svoje prirodzené prostredie v lese alebo na jeho okraji. Mulč vzniká rozsekaním lístia na malé kúsky. Tie sa následne rozkladajú a obohacujú pôdu humusom. Tiež zlepšujú zadržiavanie vody a zamedzujú klíčeniu burín. Aby bolo jeho použitie efektívne, mali by ste ho rozložiť v 5-6 centimetrovej vrstve ku kvetom i okolo stromov a kríkov. Dajte ale pozor, aby ste mulč nekládli na dotyk kmeňov či stoniek.

VYNIKAJÚCA ZIMNÁ OCHRANA PRED MRAZOM

Nemusíte čakať, kým lístie zhnije a svoje využitie nájde ako hnojivo. Môžete ho použiť okamžite ako zimnú ochranu rastlín. Niektoré rastliny sú totiž na mráz citlivé a bez vhodnej „prikrývky“ by zimu neprežili. Tou môže byť aj opadané lístie. Napríklad okrasným krom či ružiam pomôže, ak vrstvu suchého lístia položíte na ich koreňovú oblasť. 

Mulčovacia kôra

Mulčovacia kôra

Okrem toho, že ich bude chrániť pred mrazom, poslúži tiež ako mulč, ktorý im časom dodá živiny a poskytne ochranu pred suchom a burinou.

Lístie, v akokoľvek stave už bude, ale nezabudnite na jar odstrániť.

KOMPOSTOVANIE OPADANÉHO LÍSTIA 

Čo je to kompost? Je to takzvaný rastlinný životabudič, kvalitné organicko-minerálne hnojivo, ktorým sa do pôdy dostávajú všetky potrebné živiny. Získať ho môžete veľmi ľahko a lacno aj z opadaného lístia. Akurát si naň musíte chvíľu. Získanie kvalitného hnojiva trvá až do dvoch rokov. 

AKO SA ROBÍ KOMPOST?

Na začiatok je vhodné vyhradiť si tienisté miesto na kompostovanie. Môžete využiť kompostové koše, no tiež nechať opadané lístie „na kope“. Priestor na kompost efektívne vytvoríte i pomocou drôteného pletiva, ktoré omotáte okolo drevených stĺpikov. Takéto drôtené koše nemusia byť obrovské. Objem bude klesať vďaka hnilobe, ktorá vytvorí priestor na ďalšie lístie. 

Opadané lístie, ktoré pôjde do kompostéra, by malo byť zdravšie a bez plesní. Neodporúča sa pridávať listy duba, gaštanu alebo topoľa, pretože v najhoršom prípade môže ich úplné rozloženie trvať až päť rokov. Je to spôsobené vysokým obsahom trieslovín. Orechové lístie sa dá ako hnojivo využiť tiež, hoci sa rozkladá pomalšie. Hromadí sa v ňom totiž veľké množstvo cenných minerálov.

Využitie opadaného lístia na kompost

Využitie opadaného lístia na kompost

Okrem toho, proces rozkladu môžete urýchliť, napríklad len tým, že do kompostéra vložíte už nasekané lístie. Nástup hniloby urýchli i zmiešanie lístia s rôznymi prírodnými materiálmi. Výborným urýchľovačom je tráva, ktorá obsahuje veľké množstvo dusíka. Vďaka nemu majú mikroorganizmy výborné podmienky na množenie a sú schopné rýchlejšie rozkladať. 

Medzi výborné urýchľovače patrí napríklad aj rohovinová múčka, zvyšky rastlín, kuchynský odpad či posekané drevnaté odrezky. Kompostu tiež neuškodí, ak ho občas premiešate. 

OPADANÉ LÍSTIE ODLOŽTE, NA JAR AKO BY STE HO NAŠLI

Ak ste už maximum opadaného lístia využili na hnojivo, kompost alebo zazimovanie, a stále vám veľa ostalo, môžete ho odložiť na jar.  V období rastu rastlín je hnedého kompostu nedostatok, preto lístie z jesene zaiste oceníte. 

Lístie uložte do plastových vriec a uskladnite napríklad v garáži. Na jar ho jednoducho vysypete na vrch kompostu, premiešajte a môžete hnojiť. 

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.