< Späť na Tipy pre upratovanie záhrady

Dokážu benzínové fukáre
odolať výzve akumulátorových?

Opäť prišla jeseň a pred mnohými z nás stojí výzva v podobe upratania napadaného lístia. Za starých čias to bola úloha hrablí a mnoho-hodinovej náročnej práce, no dnes existuje nástroj, ktorý dokáže jesenné upratovanie záhrady podstatne uľahčiť – fukár na lístie – s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.

Nemyslíme tým hlučné, nemotorné, smradľavé benzínové stroje, ktoré zobudia susedov na konci ulice. Výkonom ich už dnes prekonali oveľa tichšie a ekologickejšie zariadenia, ktoré neprodukujú emisie, netreba pri nich miešať olej s benzínom a trápiť sa pri studených štartoch – akumulátorové fukáre EGO POWER+.

Porovnanie výkonu

Sú však naozaj rovnako výkonné? Káblové elektrické fukáre doteraz zďaleka zaostávajú za tými benzínovými, no keď sa pozriete na kľúčové údaje ako prietok a rýchlosť vzduchu, zistíte, že aku fukáre sú viac než rovnocenný súper pre tie benzínové, pričom 56V lítiová technológia spoločnosti EGO POWER+ poráža benzínové zariadenia vo všetkých smeroch. Ak porovnáme ručný akumulátorový fukár EGO LB5800E s najvýkonnejším ručným benzínovým fukárom, zistíme, že aku fukár podáva až o 35% vyšší prietok vzduchu (986 m3/h) a o 6% vyššiu rýchlosť vduchu (270 km/h) v porovnaní s benzínovým. Prečo sú tieto čísla dôležité?

Prietok vzduchu vs. Rýchlosť fúkania

Častokrát sa menej výkonné fukáre na lístie chvália vysokou rýchlosťou vzduchu, ktorú však dosiahli za cenu zúženia fúkacej trysky a tým pádom znížením prietoku vzduchu. No pri nízkom prietoku vzduchu je vysoká rýchlosť zbytočná. Je to podobné, ako napojiť slamku na silný vzduchový kompresor. Síce by mohla rýchlosť vzduchu v jej ústí dosiahnuť 600 km/h, ale veľa listov tým neodfúknete. Preto je kľúčové dať dôraz na udávaný prietok vzduchu, ktorý vyjadruje efektivitu presunu väčšieho množstva listov alebo pokosenej trávy, pričom udávaná rýchlosť vzduchu indikuje, ako efektívne si fukár poradí s ťažšími nánosmi ako napr. mokré a zlepené lístie. Ideálne je nájsť fukár, ktorý spája prietok vzduchu s vysokou rýchlosťou, čo zabezpečí široké využitie v rôznych podmienkach.

Hluk: Rozdiel, ktorý musíte zažiť

Ako by sa dalo demonštrovať na mnoho príkladoch, v samotnom výkone akumulátorové fukáre jednoznačne prekonávajú benzínové, no v hre sú aj ďalšie dôležité faktory. Napríklad hlučnosť je rozhodujúca najmä pri práci obytných oblastiach. No aj tu aku zariadenia excelujú. Benzínové fukáre bežne dosahujú úroveň akustického tlaku okolo 100 dB, pričom aku fukáre sú až 4-násobne tichšie. To je rozdiel, ktorý budú počuť aj Vaši susedia.

Znečistenie ovzdušia

A to sme sa ešte ani nedostali k téme environmentálneho dopadu benzínových fukárov. Je ťažké uveriť, že v dnešnej dobe sa ešte stále predávajú fukáre so zastaralými 2-taktnými motormi, ktoré produkujú viac znečistenia pevnými časticami za jednu sekundu, než je nové auto povolené vypustiť za 1 km jazdy. Podobná situácia nastáva pri vypúšťaní zdraviu-škodlivých oxidov dusíka NOx a oxidu uhoľnatého. Problém je v tom, že toto neviditeľné znečistenie vypúšťajú benzínové zariadenia vo Vašej záhrade, kde má dopad na zdravie Vašej rodiny.

Prišiel čas na zmenu

Preto veríme, že prišiel čas na zmenu. Benzínovým fukárom odzvonilo. Aku fukáre sú nie len výkonnejšie, ale zároveň oveľa čistejšie, tichšie a spoľahlivejšie. Namiesto problémových studených štartov benzínových motorov ich zapnete stlačením tlačidla, a namiesto miešania oleja s benzínom, či potreby vymeniť sviečku keď to najmenej potrebujete, stačí nabiť batériu a môžete pracovať. S 5.0 Ah batériou zvládne fukár EGO POWER+ LB5800E pracovať až 30 minút pri vysokom výkone (200 minút pri nízkom), čím zvládne upratať aj veľkú záhradu alebo príjazdovú cestu od popadaného lístia a kamienkov bez problémov. S troškou praxe Vám toto zariadenie na jeseň môže výrazne uľahčiť život a pomôcť Vám vyčistiť Vašu záhradu od listov oveľa rýchlejšie, ako s hrabľami. Je to zmena, ktorá stojí za to.