Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Dosievanie trávnika: Prečo dosievať a ako pri tom postupovať?

Za krásnym sýtozeleným trávnikom sa skrýva jedno tajomstvo. Profesionálni záhradníci ho poznajú, no mnoho bežných záhradkárov nie. Ide o pravidelné dosievanie už existujúceho trávnika. Práve takáto starostlivosť vám pomôže udržať ho zdravý, krásny a bez prázdnych miest.

dosievanie trávnika

Dosievanie trávnika ho udrží zdravý a krásny

Prečo sa pustiť do dosievania trávnika?

Bežní záhradkári dosievajú trávnu zmes až vtedy, keď sa na trávniku objavia holé miesta, alebo keď je značne preriedený. Profesionáli však využívajú dosievanie trávnika ako prevenciu pred rednutím. Vďaka tomuto postupu ho udržia vždy rovnako hustý. Časom totiž steblá trávy prirodzene rednú. Môže za tým byť sucho, nadmerné zaťažovanie alebo rozšírenie buriny. Práve dosievanie trávnika je rýchly a lacný spôsob, ako mu prinavrátiť oku lahodiaci a zdravý vzhľad.

Kedy je najlepší čas na dosievanie trávnika ?

V našej zemepisnej šírke je ideálny čas na dosievanie koniec leta, prípadne začiatok jesene, keď je pôda ešte stále teplá, no vzduch sa už mierne ochladil. Teplá pôda povzbudzuje klíčenie semien a chladnejší vzduch je zase ideálny pre rast, keďže sa v pôde lepšie udržuje vlhkosť. Zároveň v tomto období klíči menej burín, proti ktorým by nová tráva musela bojovať.

Aj stromy postupne opadávajú, takže trávnik má viac svetla. Dosievajte však najneskôr 45 dní pred príchodom prvých mrazov, aby mala tráva dostatok času na zakorenenie sa. 

Druhou možnosťou je dosievanie trávnika na jar (na jej konci), keď už teplota pôdy dosiahla 10 °C. Ideálny je najmä máj, prípadne jún. Treba to však stihnúť pred príchodom letných horúčav.

Ako postupovať pri dosievaní trávnika

1. Príprava už existujúceho trávnika

Pokoste trávnik na čo najkratšie a pozbierajte pokosenú trávu do koša, aby mali mladé rastlinky čo najviac svetla. Po pokosení odstráňte ostrými hrabľami alebo vertikulátorom z vrchnej vrstvy pôdy plsť, organické zvyšky a pokosenú trávu. Týmto vytvoríte semienkam prístup k pôde. 

Vertikuláciou (odstránením plsti) sa pôda na povrchu trávnika prekyprí a prevzdušní, čo takisto urýchli klíčenie semien a zlepší prístup vzduchu a vody do pôdy. Ak si nie ste istí, ako odstrániť plsť a prevzdušniť trávnik, prečítajte si o tom v našom článku.

vertikulácia trávnika

Vertikulácia trávnika je pri dosievaní veľmi dôležitá

2. Výber kvalitnej trávnej zmesi

Výber osiva na dosievanie trávnika nezávisí len od toho, akú trávu máte momentálne zasiatu. Dôležité sú aj klimatické podmienky a ďalšie faktory ako napríklad, koľko svetla má trávnik a aké je jeho využitie (teda či ide o čisto okrasný trávnik alebo o zaťažovanú športovú plochu či ihrisko pre deti). 

Ak odroda trávy, ktorú máte momentálne zasadenú, v daných podmienkach dobre nerastie, poraďte sa s odborníkmi v záhradnom centre. Tí vám pomôžu vybrať ideálnu odrodu pre váš druh pôdy, klimatické podmienky i účel trávnika.

Existujú aj trávne zmesi, ktoré kombinujú trávne osivo so štartovacím hnojivom a pieskom, alebo podobným materiálom, ktorý uľahčuje rovnomerné rozptýlenie. Takéto zmesi vám uľahčia prácu, pretože trávnik netreba po dosievaní dodatočne prihnojiť.

3. Samotné dosievanie trávnika 

Na výsev trávneho osiva je najlepšie použiť posypový vozík (rozmetadlo), s ktorým to ide veľmi ľahko. Ak výrobca osiva neudáva konkrétnu hodnotu rozptylu pre dosievanie, použite hodnotu pre klasické siatie a vydeľte ju dvomi. Alebo zmiešajte osivo s pieskom v pomere 1 : 1 a rozptyl nastavte podľa hodnoty na siatie nového trávnika. 

dosievanie trávnika posypovým vozíkom

Dosievanie trávnika posypovým vozíkom je rýchle a jednoduché

Ak ide len o lokálne dosievanie trávnika na vyplnenie prázdnych miest, alebo keď je váš pozemok príliš malý na použitie posypového vozíka, môžete osivo rozsievať aj ručne. V takom prípade je však lepšie počkať na bezvetrie. Vietor vám inak môže odviať osivo tam, kam nepatrí. 

Ideálne je tiež načasovať siatie krátko po výdatnom daždi, keď je pôda dobre zavlažená nielen na povrchu, ale aj v hĺbke. Ak je sucho, polievajte trávnik aspoň raz za deň tri dni pred dosievaním, aby bola pôda dostatočne vlhká.

4. Hnojenie

Ak ste pri dosievaní trávnika nepoužili kombinovanú zmes osiva s hnojivom, treba ho po dosiatí mierne pohnojiť. Nepoužívajte však hnojivo, v ktorom je pridaný herbicíd na kontrolu burín. Ten môže spomaliť alebo úplne zabrániť vyklíčeniu semienok.

Ideálne je špeciálne štartovacie hnojivom, no použiť môžete aj bežné hnojivo so zvýšeným obsahom fosforu. Práve ten podporí po dosievaní trávnika tvorbu korienkov. 

Najlepším riešením by však bolo ešte pred samotným hnojením urobiť rozbor pôdy. Podľa neho by ste potom vybrali trávnikové hnojivo s pomerom zložiek, aké pôda najviac potrebuje. 

5. Pravidelné zavlažovanie


Dôkladné zavlažovanie je prvé dva týždne po dosievaní základom pre vyklíčenie a zakorenenie nových rastliniek. Najmä na vyklíčenie potrebujú semienka neustálu vlhkosť, preto treba prvé štyri dni po výseve zavlažovať trávnik dvakrát za deň. Nasledujúcich päť dní, keď už semienka vyklíčili, ho stačí poriadne poliať každý druhý deň. Potom ho už len zavlažujte podľa potreby tak, aby nevysychal. 

6. Prvé kosenie


S prvým kosením počkajte aspoň dva týždne alebo dovtedy, kým pôvodná tráva nevyrastie do výšky približne 15 cm. Necháte tak novým rastlinkám dosť času na to, aby sa dobre zakorenili. Až potom prichádza na rad na prvé kosenie po dosievaní trávnika. Snažte sa však kosiť čo najopatrnejšie a uistite sa, že máte na kosačke dobre nabrúsené nože

kosenie trávnika

Po dosievaní trávnika počkajte s kosením aspoň dva týždne

7. Návrat k bežnej starostlivosti o trávnik


Kľúčom k hustému trávniku je nasledujúce týždne a mesiace po dosievaní kosiť tak často, ako sa len dá. Ideálne každé 3 až 4 dni, pričom nikdy by ste nemali skracovať trávu o viac ako jednu tretinu jej pôvodnej dĺžky. Správne a pravidelné kosenie umožní mladým rastlinkám, aby pred príchodom zimy zosilneli a dobre sa zakorenili. Ak pravidelnú starostlivosť nepodceníte, na jar si budete užívať váš vysnívaný trávnik.

Tento postup vám však môže pomôcť aj vtedy, keď potrebujete trávnik zaceliť a vyplniť v ňom prázdne miesta. Aj najlepšie udržiavanému trávniku sa totiž môže stať, že sa na ňom objavia holé miesta. Vtedy je dosievanie ideálny spôsob, ako trávnik obnoviť

S dosievaním trávnika však nemusíte čakať až pokým nebude plný prázdnych miest. Ak budete pravidelne dosievať raz za rok, prípadne raz za dva roky, zabezpečíte, že bude po celý čas zdravý a krásny. Samozrejme, to všetko sa nezaobíde bez pravidelného hnojenia, kosenia a polievania počas sucha.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.