Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Kosenie krovinorezom: Ako na bezpečnosť a správnu techniku

Kosačky sú v záhrade nenahraditeľným pomocníkom. Sú však miesta, kam sa nedostanú, alebo kde sú pre výšku trávy nepoužiteľné. V takej chvíli prichádza na rad krovinorez – všestranný nástroj, ktorý dokáže pokosiť aj hustý porast prerastenej trávy a mladých náletových drevín. A to dokonca aj tam, kde sa nekosilo i viac ako pol roka. 

Krovinorez však využijete aj v udržiavaných záhradách pri jemnejších úlohách. Pohodlne s ním zarovnáte napríklad okraje trávnika. Ak je súčasťou záhrady strmý svah, s krovinorezom ho bez problémov pokosíte. A to vďaka vysokému výkonu a ergonomickému dizajnu, ktorý je prispôsobený na prácu v nerovnom teréne.

trojzuby-kotuc

Krovinorez je výkonný a všestranný nástroj

Ako kosiť s krovinorezom bezpečne 

Práve vysoký výkon robí z krovinorezu nástroj, s ktorým sa môžete ľahko zraniť. Na rozdiel od vyžínača, ktorý je menej výkonný a dá sa naň pripojiť iba vyžínacia hlava so strunou, na krovinorez môžete pripojiť rôzne typy oceľových kotúčov. Kvôli ich výkonu však hrozí riziko, že pri náraze noža o pevnú prekážku čepeľ odhodí do strany. Ide o takzvaný spätný úder, ktorý môže človeka úplne vyviesť z rovnováhy a spôsobiť pád či zranenie. 

Preto je pri kosení krovinorezom dôležité dodržiavať zásady bezpečného používania a mať správnu techniku. Netreba zabúdať ani na potrebné ochranné pomôcky.

Ochranné pomôcky, ktoré treba mať pri kosení krovinorezom:

  • tvrdá prilba s ochranným štítom,
  • ochranné slúchadlá (najmä v prípade, ak používate benzínový krovinorez),
  • pracovné okuliare (aj keď ochranný štít väčšinou stačí, v spojení s pracovnými okuliarmi poskytuje ešte lepšiu ochranu),
  • dlhé nohavice (môžete použiť aj chrániče holení a kolien, najmä, ak pracujete dlhší čas),
  • pevné vysoké topánky,
  • bezpečnostné rukavice (zabezpečujú dobré uchopenie a tlmia vibrácie).

S takýmto vybavením vyťažíte z krovinorezu maximum a nebudete pri kosení riskovať svoje zdravie.

kosenie-krovinorezom

Kosenie krovinorezom je jednoduché a rýchle.

Ako si vybrať správny kotúč na krovinorez

Podobne ako vyžínače, aj krovinorezy majú k dispozícii vyžínaciu hlavu, s ktorou pohodlne pokosíte prerastenú trávu aj na veľkých pozemkoch. Vďaka bicyklovej rukoväti a dlhému hriadeľu môžete kosiť aj niekoľko hodín bez toho, aby vás bolel chrbát z neustáleho hrbenia. 

Na rozdiel od vyžínačov však pri kosení krovinorezom môžete využívať aj niekoľko oceľových kotúčov. S tými ľahko pokosíte aj hrubšie drevnaté nálety. Samozrejme, podmienkou je silný výkon (aspoň 1 kW, no ideálne okolo 2 kW), ale ten väčšine krovinorezov nechýba.

Napríklad EGO POWER+ 56 V AKU krovinorez BC3800E má výkon až 2 kW. To sa dá porovnať s veľkými benzínovými krovinorezmi s objemom motora 42 cc. Je však oveľa ľahší a neporovnateľne tichší. Ani s akumulátorovým krovinorezom sa preto nemusíte báť ťažkej práce. Ak si k nemu dokúpite chrbtový nosič na batériu, bez problémov s ním môžete pracovať celý deň.

Rozdelenie oceľových nožov podľa spôsobu použitia

  • Kotúče s 8 a menej zubmi sú určené len na kosenie prerastenej trávy a burín. Nie sú vhodné na kosenie náletových drevín či kríkov. Jedinou výnimkou je trojzubý kotúč, s ktorým môžete kosiť aj mladé nálety do hrúbky približne 1 cm.
  • Strihací kotúč EGO POWER+ Rotocut je zložený z dvoch protibežných nožov, ktoré podstatne znižujú množstvo odhadzovaných kamienkov. Tento kotúč je určený na kosenie trávy a buriny na miestach, kde je vysoké riziko, že odlietajúce kamienky spôsobia nejakú škodu.
  • Pílové kotúče s 9 až 40 zubmi sa hodia na kosenie odolnej buriny, resp. pílenie náletových drevín a kríkov do hrúbky 2 cm.
  • Pílové kotúče s viac ako 40 zubmi, resp. so zubmi z reťazovej píly, dokážu spíliť aj prerastené kríky a menšie stromy, no nie hrubšie ako 5 cm. Na hrubšie kmene už musíte použiť reťazovú pílu.

Je však dôležité používať len tie kotúče, ktoré sú určené na daný typ krovinorezu. Najmä benzínové zariadenia s menším objemom motora do 25 cc nie sú dostatočne silné na to, aby spílili náletové dreviny. Hodia sa len na kosenie prerastenej trávy a buriny. 

Dôležité je tiež uistiť sa, že priemer stredového otvoru v oceľovom kotúči je totožný s hlavou krovinorezu. Väčšina kotúčov má priemer 25 mm, no nie je to pravidlo, preto si to radšej vždy skontrolujte.

výmena kotúča na krovinoreze

Na krovinorez môžete nasadiť aj oceľový kotúč, zdroj: Bigstock

Takisto stále, keď meníte kotúč, majte ochranné rukavice a uistite sa, že nemôže dôjsť k nechcenému zapnutiu krovinorezu (napr. odpojením batérie alebo vytiahnutím sviečky). 

Zároveň spolu s kotúčom nezabudnite vymeniť aj plastový kryt, ktorý chráni pred odlietajúcimi  kamienkami. Mnoho kotúčov má totiž rôzne tvarované kryty a pre bezpečnosť je dôležité používať ten správny.  

Ochranný kryt vyžínacej hlavy navyše obsahuje aj špeciálny brit, ktorý skracuje prebytočnú strunu na správnu dĺžku. Aj tu platí, že je dôležité, aby bol pri vyžínaní vždy nainštalovaný spolu so strunovou hlavou. 

Ako správne kosiť s krovinorezom, ktorý ma oceľový kotúč

Kosenie s krovinorezom nemusí byť komplikované, ak budete mať správnu techniku. Po nasadení a utiahnutí nosných popruhov tak, aby bola hmotnosť rovnomerne rozložená na oboch ramenách, je na rade druhý dôležitý krok. Musíte nájsť takú pozíciu a výšku uchytenia krovinorezu na popruhy, aby ste ho mohli držať s vystretým s predlaktím a rukami približne v 120° uhle voči ramenám. Čepeľ krovinorezu by sa v tejto pozícii mala ustáliť vo vodorovnej polohe rovnobežne so zemou.

Každý krovinorez má rovný hriadeľ s čepeľou, ktorej zuby sú stavané tak, aby rotovali proti smeru hodinových ručičiek. To znamená, že najlepšie je kosiť ľavou časťou čepele a zaberať krovinorezom do ľavej strany. Ak použijete na kosenie pravú stranu noža, najmä jeho hornú časť, riskujete spätný úder – teda už spomínané prudké odhodenie čepele.

K spätnému úderu nedochádza až tak často pri kosení trávy, no pri kosení hrubších drevnatých náletov je šanca vyššia. Platí tiež, že čím tvrdší objekt pílite, tým sa riziko zvyšuje. 

Techniku kosenia krovinorezom treba prispôsobiť aj tomu, aký typ vegetácie kosíte. Trávu a burinu najefektívnejšie pokosíte točivým pohybom. Je to podobné, ako by ste kosili kosou. Ak budete brať novú trávu len pri pohybe doľava, tá pokosená sa vám pekne nakopí do riadkov.

Kosenie vysokej a prerastenej trávy však vyžaduje iný prístup. Tráva, ktorá už začína drevnatieť, je často príliš pevná a nedá sa skosiť jedným záberom. Jej dlhé steblá padajú na vyžínaciu hlavu, „dusia“ ju a zabraňujú rotácii. V takomto prípade je lepšie kosiť na dvakrát – najskôr vo výške pásu, držiac čepeľ rovnobežne so zemou, a postupne ísť nižšie, až kým nebude úplne pri zemi. Nikdy však nedvíhajte rotujúcu čepeľ nad výšku pásu.

kosenie-krovinorezom

Kosenie s krovinorezom nemusí byť komplikované

Kosenie mokrej trávy krovinorezom

Ak je to možné, vždy radšej počkajte, kým tráva nepreschne. Pri kosení krovinorezom v mokrom a nerovnom teréne totiž hrozí vysoké riziko pošmyknutia a pádu. Aj pri spätnom údere v takýchto podmienkach človek oveľa ľahšie stratí rovnováhu. Dôjsť tak môže až k vážnym zraneniam

Vlhkosť neprospieva ani krovinorezu. Okrem znehodnotenia benzínu a poškodenia karburátora hrozí tiež poškodenie elektroniky v akumulátorovom krovinoreze. Navyše dochádza k nadmernej záťaži motora, ktorý musí kosiť a zároveň odhadzovať ťažkú mokrú trávu. Príliš namáhaná je aj uhlová prevodovka. Tej hrozí prehriatie maziva a zadrhnutie ozubených koliesok. 

V takýchto podmienkach zároveň kosíte trávu nerovnomerne, pretože žacie lanko minie mnohé steblá, ktoré sa ohli pod ťarchou vody. Po niekoľkých dňoch tak zistíte, že musíte kosiť znovu.

Kosenie mokrej trávy krovinorezom vám určite neodporúčame. No ak nemôžete počkať a musíte ju pokosiť, aj keď ešte nevyschla, zdvojnásobte opatrnosť a použite všetky ochranné prostriedky. Základom je pevná obuv, dlhé nohavice, chrániče holení, pracovné rukavice a ochranné okuliare i slúchadlá. Koseniu krovinorezom v daždi sa však vyhnite za každých okolností

Pílenie náletových drevín a kríkov krovinorezom

Mladé dreviny môžete píliť krovinorezom len vtedy, ak ich kmeň nie je hrubší ako 5 cm. Na hrubšie stromčeky už musíte použiť reťazovú pílu. Pri pílení držte pílový kotúč 5 až 20 cm nad zemou. Spustite krovinorez a postupne priložte ľavú časť čepele na pravú stranu kmeňa. Zároveň oprite ľavú stranu krytu čepele o strom. To vám ju pomôže udržať na mieste. Potom už len krovinorez pevne držte, až kým neprepílite celý kmeň.

tráva a mladé dreviny

Mladé dreviny môžete píliť aj krovinorezom, zdroj: Bigstock

Údržba krovinorezu: Ako na to? 

Odhliadnuc od údržby benzínového motora, pri ktorom je dôležitá najmä pravidelná výmena sviečok, vzduchového filtra a starostlivosť o karburátor, je údržba benzínových a akumulátorových krovinorezov v podstate rovnaká

Pravidelne im treba dopĺňať vyžínaciu strunu, resp. nabrúsiť oceľový nôž. Túto úlohu je lepšie nechať na odborníkov, no s troškou precíznosti to zvládnete aj doma. Použiť môžete pilník alebo brúsku. Dôležité je zachovať 45° uhol brúsenia a rovnomerne nabrúsiť všetky zuby, aby nôž nestratil vyváženosť. 

Tú treba po nabrúsení skontrolovať a keď budete cítiť neželané vibrácie, prebrúsiť zuby ešte raz. Nevyvážený nôž by totiž pri dlhšom používaní mohol zvýšenými vibráciami poškodiť prevodovku, hriadeľ či dokonca celý krovinorez. Navyše by pri kosení vytváral nadmernú záťaž na ľudský organizmus.

Pravidelne treba tiež dopĺňať mazivo v uhlovom prevode. Zvyčajne je to nutné po 30 hodinách práce. Vždy si však najskôr v manuáli pozrite, aký typ maziva potrebujete. Existujú univerzálne mazivá na uhlové prevody, no niektorí výrobcovia majú vlastné alternatívy. Je dôležitá, aby tuba presne zapadla do závitu po skrutke, ktorá uzatvára otvor na mazanie. 

Použiť môžete aj striekačku, prípadne špeciálnu mazaciu pištoľ. Pri tej si ale dávajte pozor, aby ste nevstrekli do prevodovky príliš veľa maziva. Po zahriatí by totiž mohlo vytlačiť tesnenie a uniknúť z prevodovky, ktorej by tak hrozilo zadrenie. Aj túto prácu však môžete zveriť do rúk autorizovanému servisu, v ktorom vedia presne určiť množstvo aj správny typ maziva.

Veríme, že aj vďaka tomuto sprievodcovi máte jasnejšie v tom, ako na správne a bezpečné kosenie krovinorezom. Krovinorez je užitočným pomocníkom a skúsený operátor s ním dokáže naozajstné divy.  

Kľúčová je však správna technika a údržba. Ak nebudete starostlivosť o krovinorez zanedbávať, bude vám spoľahlivo slúžiť mnoho rokov. Navyše, ak si vyberiete akumulátorový krovinorez od EGO POWER+ pokosíte aj ten najťažší terén bez hluku, vibrácií a škodlivých splodín.

 

Pozrite si, ako jednoducho sa pracuje s naším krovinorezom v teréne v praktickom teste Rasťa Chválu z Garáž.tv.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.