Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Starostlivosť o trávnik: Ako na obnovu zničeného trávnika

Aj napriek pravidelnej starostlivosti o trávnik sa niekedy môže stať, že sa na ňom začnú vytvárať neželané vady. Mach, škvrny či žltnutie trávnika nikoho nepoteší. V tomto článku sa pozrieme na najčastejšie problémy pri starostlivosti o trávnik a ako si s nimi môžete poradiť.

Najčastejšie problémy pri starostlivosti o trávnik

1. Burina

Ak sa o trávnik dlhší čas nestaráme, začne rednúť a k slovu sa dostane odolná burina, ktorá trávu rýchlo prerastie. Púpava je milý žltý jarný kvietok, avšak s dlhým a tuhým korienkom. Preto je táto tradičná okrasa trávnikov nie vždy žiadúca. Ak sa púpava, skorocel či sedmokráska vyskytujú v trávniku v malých množstvách, vždy ich pred kosením vypichujeme nožom. Keď je však plocha trávnika veľmi zaburinená, bolo by to časovo náročné a neefektívne. Môžeme vyskúšať ďalšie možnosti:

Obnova trávnika ekologicky

  1. Každú púpavu posypeme jednou polievkovou lyžicou soli.
  2. Ocot – prevarený alebo len zriedený s vodou v čo najvyššej koncentrácii dáme do postrekovača a nastriekame priamo na púpavu. Na druhý deň by malo byť po púpave. Treba si však dávať pozor a striekať naozaj len na neželanú púpavu a nie na okolitý trávnik. Ocot by ho mohol poškodiť.
  3. Púpavu nepoteší ani vriaca voda. Opäť však lejte opatrne, nech nezničíte okolité rastliny.

Obnova trávnika postrekom

Táto možnosť naozaj nie je ekologická, preto ju využite len v najnutnejších prípadoch. Na veľmi zaburinené trávniky môžete použiť špeciálny herbicíd, ktorý ničí dvojklíčne buriny, trávy však nepoškodzuje (napr. Lontrel 300, Starane, Trastan T). Trastan má okrem herbicídneho účinku na buriny aj hnojivový účinok na trávy.

burina-v-travniku

2. Holé miesta

Začína váš trávnik miestami „plešatieť“ a prestáva byť kompaktný? Skúste zistiť hodnotu jeho pH. Ideálna hodnota je 5,5 až 6,5 pH. Ak bude pH príliš nízke, znamená to, že sa živiny z trávnika vyplavujú intenzívnejšie, ako by mali a trávnik ich nedostatkom trpí. Dodajte mu preto vápenec, ktorý v bežnom záhradníctve nájdete pod názvom hasené vápno.

3. Škvrny na steblách trávy

Škvrny na steblách môžu znamenať nedostatok síry, ktorá je nenahraditeľnou súčasťou zeleného farbiva – chlorofylu. V takomto prípade by ste mali dodať trávniku biologické hnojivo s obsahom síry.

4. Trávnik rastie pomaly

Tento problém pri starostlivosti o trávnik môže mať na svedomí nedostatok zinku. Zinok totiž reguluje spotrebu cukru a jeho nedostatok sa prejaví ako nedostatok energie pri raste. V pôde by ho malo byť dostatok, treba ho však steblám trávy sprístupniť.Vyplavovanie zinku väčšinou blokuje prehnojenie a príliš veľa fosforu znemožňuje jeho príjem. V takomto prípade používajte radšej hnojivá s viacerými zložkami a s obsahom mikroelementov.

5. Trávnik napádajú plesne a huby

Týmto neduhom najčastejšie trpia trávniky na podmočených a vlhkých miestach, hoci s dostatkom slnka. Pomôcť môže viacnásobné prevzdušnenie s odstupom niekoľkých dní. Prevzdušnite trávnik aerátorom a ak je to možné, rozsypte po trávniku aj jemný piesok.

Ak je ale trávnik napádaný plesňami a hubami aj keď nemá podmočené podložie, problém môže byť v nedostatku draslíka. Tento prvok je nenahraditeľný pri budovaní bunkových membrán. V dôsledku jeho nedostatku sú tieto membrány nedostatočne vyvinuté, a tak iba ťažko odolávajú choroboplodným zárodkom. Pomôcť môže draselné hnojivo.

6. Mach v trávniku

V starších trávnikoch rastie mach najmä v tieni pod stromami a na ťažkých, zamorených a kyslých pôdach. Korene tráv nemajú dostatok vzduchu, trpia nedostatkom dusíka, slabšie rastú, a tak medzi nimi začne prevládať mach.

Rast machu v trávniku podporuje aj to, keď kosíte príliš nízko. Aby sme tento stav napravili, musíme najprv mach vyhrabať železnými hrabľami a potom mačinu do hĺbky prekypriť hrabľami s nožovými zubami. Po tejto úprave treba pre obnovu trávnika rozhodiť po celej jeho ploche kvalitný kompost zmiešaný s rovnakým množstvom piesku.

poskodeny-travnik

7. Trávnik má žltozelenú farbu, miestami s odumretými steblami a rastie pomaly

Tieto ťažkosti spôsobuje nedostatok dusíka v pôde. Prvú pomoc pri obnove vášho trávnika poskytne rýchlopôsobiace hnojivo.Ak si ale myslíte, že hnojíte dostatočne, je možné, že to nie je vo forme, ktorú dokážu korene trávy prijať. Aby ste aktivovali pôdne baktérie, ktoré dusíkaté hnojivá rozkladajú do potrebnej podoby, musíte trávnik pravidelne prevzdušňovať, a to aspoň raz za dva mesiace.

8. Stopy po šľapajách – steblá sa nevládzu zdvihnúť

Ak je v steblách málo vody, vnútorný tlak, vďaka ktorému sa dokážu opäť rýchlo postaviť, je nedostatočný, a tak trávnik vädne. Najjednoduchším riešením je dodať mu čo najrýchlejšie dostatok vlahy.

Ak však stopy na trávniku zostávajú, aj keď má dostatok vody, peknú zelenú farbu a rýchlo rastie, na vine môže byť prebytok dusíka. Stebielka síce rastú rýchlo, sú však veľmi krehké. Vtedy je najlepšie prestať hnojiť, čím sa rast spomalí a steblá zosilnejú.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.