Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Okrasná záhrada v januári: Na čo netreba zabudnúť

Január je pre záhradkárov ešte stále oddychový, no zopár úloh sa predsa len nájde. Zistite, na čo netreba zabudnúť, aby bola vaša okrasná záhrada na jar zdravá a krásna.

Zimný strih živých plotov v okrasnej záhrade

Na zimné strihanie živých plotov z listnatých drevín sú ideálne dni, keď príliš nemrzne. Strihanie aj omladzovací rez je potrebné urobiť v januári, no strihanie rastlín počas silných mrazov môže narobiť veľa škody, keďže konáre sú krehké a ľahko sa lámu. Preto počkajte, pokým teploty nevystúpia aspoň na -1 až -2 °C.

A ako treba v okrasnej záhrade v zime upravovať jednotlivé typy živých plotov?

STÁLOZELENÉ ŽIVÉ PLOTY

STÁLOZELENÉ ŽIVÉ PLOTY

V januári môžete stálozelené živé ploty upravovať do požadovaného tvaru bez obmedzení, pozor len na základné zásady úpravy a strihania živých plotov. Na presvetlenie a odstránenie chorých konárov použite ostré záhradnícke nožnice a na vytvarovanie praktické aku nožnice na živý plot.

KVITNÚCE ŽIVÉ PLOTY

KVITNÚCE ŽIVÉ PLOTY

Pozor, ak máte vo svojej okrasnej záhrade kvitnúce živé ploty, napríklad zo zlatovky (zlatý dážď – Forsythia), a chcete sa na jar tešiť z pekných kvetov, v januári ich určite nestrihajte. Kvitnúce živé ploty je lepšie upravovať hneď po odkvitnutí.

POPÍNAVÉ RASTLINY

POPÍNAVÉ RASTLINY

Počas januárových dní, keď nemrzne, dôkladne presvetlite aj stavikrv aubertov (Polygonum aubertii) popínajúci sa na špalieri či na pergole. Nebojte sa a hlboko ho zrežte. Stavikrv znesie aj silné zmladenie bez toho, aby sa záplava jeho kvetov zmenšila. Keď ho skoro na jar zásobíte živinami, veľmi rýchlo dosiahne pôvodnú výšku.

KRY KVITNÚCE NA KRÁTKYCH VÝHONKOCH

KRY KVITNÚCE NA KRÁTKYCH VÝHONKOCH

Ak máte v okrasnej záhrade kry, ktoré vyrastajú na minuloročnom dreve, skráťte ich iba trochu. K tejto skupine patria okrem iných takmer všetky tavoľníky, trojpuky, vajgela a kaliny. Na skrátených letorastoch vyrastie síce o niečo menej kvitnúcich výhonkov, no budú pekné a silné. Skracujte však len vtedy, ak potrebujete opraviť tvar rastliny. Inak stačí len presvetliť.

Drobné januárové práce v okrasnej záhrade

  • Pri väčších holomrazoch (mrazoch bez snehu) chránime záhony s cibuľami kvetín vysadenými na jeseň a iné chúlostivé rastliny prikrývkou z lístia a čečiny.
  • V zime v okrasnej záhrade odstraňujeme zvyšky popadaného lístia z miest, kde nemusíme použiť fukár na lístie, a využijeme ich na ochranu citlivých rastlín.
  • V januári je ten správny čas aj na dodanie živín trávniku, prípadne na jeho vápnenie mletým vápencom. Ak mrzne, snažíme sa po ňom chodiť čo najmenej, aby sme ho zbytočne nepoškodili.​
  • Semená skalničiek a iných trvaliek vyžadujúcich namrznutie, aby na jar vyrástli, vysejeme do nádob, ktoré v okrasnej záhrade zapustíme v záhrade do zeme.
  • Režeme jednoročné výhonky okrasných drevín na vrúbľovanie alebo rezkovanie.
  • V januári je ten správny čas aj na dodanie živín trávniku, prípadne na jeho vápnenie mletým vápencom. Ak mrzne, snažíme sa po ňom chodiť čo najmenej, aby sme ho zbytočne nepoškodili.​
  • V okrasnom jazierku s rybičkami pravidelne vysekávame otvory do ľadu, aby sa ryby pre nedostatok kyslíka nezadusili.
  • V teple vášho domu je v januári ideálny čas na plánovanie a premyslenie výsadby a skrášlenia vašej okrasnej či úžitkovej záhrady.
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.