Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Ako založiť trávnik? Časť 3. – Založenie trávnika mačinovaním

Snívate o mäkkej trávnatej ploche vo Vašej záhrade? Neviete, či založiť trávnik výsevom, alebo mačinovaním? Do zelenej oázy sa dostanete oveľa lacnejšie a jednoduchšie so semenami trávnika ako s kobercovým trávnikom. Musíte však počkať o niekoľko týždňov dlhšie. Ak chcete rýchlo vidieť zelenú a hustú lúku okolo vášho domu, hotový/kobercový trávnik je tou správnou voľbou. Na pripravenú pôdu vo vašej záhrade položíte asi 50 centimetrov široké a až dva metre dlhé pruhy hotového, hustého trávnika bez buriny.

Výhody kobercového trávnika

  1. Zakladanie trávnika počas celého roka
    Pokiaľ nie je hlásený žiadny mráz a pôda nie je zamrznutá, kobercový trávnik môžete položiť kedykoľvek počas celého roka, dokonca aj v zime.
  2. Zostáva na svojom mieste
    Akonáhle je trávnikový koberec založený, zostáva na svojom mieste. Semená trávnika môžu byť na druhej strane rýchlo zmyté, alebo poškodené od vtáctva. Najmä ak neboli vhodne začlenené a zatlačené do zeme.  
  3. Rýchle založenie a ukotvenie koreňov
    Ak chcete trávnik využívať čím skôr, hotový/kobercový trávnik môže byť pre Vás ideálnou voľbou. Akonáhle sú trávnikové pásy položené, trvá asi dva až tri týždne, kým sa korenie ukotvia v pôde. Počas tejto doby by ste nemali vstupovať na trávnik.
  4. Žiadne buriny v dohľade
    Trávnik je zdravý a odolný. Neexistujú žiadne “plešaté” miesta zarastené machom a inými burinami. V súlade s tým máte nielen trávnik bez buriny od prvého dňa, ale tiež nebudete mať problém s jeho starostlivosťou ani v budúcnosti.
Položenie kobercového trávnika

Položenie kobercového trávnika je rýchle, no drahé.

Nevýhody kobercového trávnika 

  1. Pomerne vyššia cena
    Prvým dôvodom, prečo uprednostniť siaty trávnik je cena kobercového trávnika. Zvlnený trávnik sa počíta v metroch štvorcových a jeho cena je pomerne vyššia. Navyše je k cene trávnika potrebné prirátať náklady na dopravu a inštaláciu trávnika.
  2. Namáhavá inštalácia
    Ak chcete ušetriť náklady na dopravu a inštaláciu, môžete zvážiť, že si trávnik založíte svojpomocne. Ťahanie rolky zvlneného trávnika s hmotnosťou cca 20 kilogramov z A do B však neznie tak lákavo, takže si naplánujte niekoľko hodín na jeho položenie.
  3. Nemožnosť skladovania
    Rozdiel medzi kobercovým trávnikom alebo výsevom je v tom, že jednotlivé rolky sa nedajú skladovať. Zvyšky semien trávnika áno. V najlepšom prípade sa rolky kobercového trávnika dodajú priamo k vám domov a okamžite sa položia. Ideálny čas na inštaláciu je však ráno, aby tráva nevyschla so zvyšujúcimi sa dennými teplotami a následné zavlažovanie presakovalo až do noci. Rolky kobercového trávnika nie je vhodné skladovať počas noci. V závislosti od počasia Vás inak ráno privíta nepríjemný zápach a žlté stonky.
  4. Nie vždy sa trávnik aklimatizuje
    Aby váš kobercový trávnik zostal krásne hustý, korene musia v pôde pekne rásť. Pri dôkladnej príprave a dobrých podmienkach je trávnik spojený so zemou do dvoch až troch týždňov. Ak je však pôda príliš vlhká, alebo príliš tienistá, či tráva v rolkách ostala cez noc suchá, alebo zhnitá, riskujete, že trávnik zanikne. Preto ho nainštalujte ihneď po dodaní.
Mačinovanie

Kladenie kobercového trávnika vyžaduje určité skúsenosti.

Založenie trávnika mačinovaním

Kedy je najlepší čas na položenie kobercového trávnika? 

V zásade je kobercové kladenie trávnikov možné po celý rok. Vyhnúť sa je potrebné iba extrémne vysokým teplotám a mrazu. Najlepší čas je jar, alebo akonáhle denné teploty dosiahnu aspoň 5-8 ° C. Ale aj na jeseň, či v zime je možné bez problémov založiť kobercový trávnik.

Čo potrebujete na položenie kobercového trávnika (náradie, vybavenie, hnojivo)?

Potrebné vybavenie je bežné takmer v každej domácnosti. Na položenie kobercového trávnika budete potrebovať:

  • Rukavice
  • Hrable
  • Starý kuchynský alebo záhradný nôž
  • Trávnikový valec

V závislosti od typu a veľkosti záhrady sa odporúča aj kolesový, kultivátorový a rotačný kyprič. Tie sú k dispozícii v miestnom železiarstve, alebo v požičovni strojov.  Vo väčšine prípadov je dobré odporučiť hnojivo a aktivátor pôdy, ktoré pomáhajú trávniku zakoreniť sa.

Položenie kobercového trávnika vyžaduje prípravu.

Položenie kobercového trávnika vyžaduje dôslednú prípravu.

Pokládka kobercového trávnika v 7 krokoch

Krok 1: Pripravte substrát správne 

Cieľom prípravy je rovný, jemný podklad 2 cm pod ukončovacími hranami, napríklad hranami chodníka.

Dobre pripravená pôda zaisťuje, že zvlnený trávnik rastie dobre a rýchlo a môže tiež optimálne prosperovať z dlhodobého hľadiska. Prípravné práce by sa mali vykonať pred dňom dodania, aby bolo možné trávnik položiť čo najskôr.

Prípravné práce v 5 jednoduchých medzikrokoch:

  1. Odstráňte starý trávnik 
    Ak stále existuje stará jazva na tráve, musí sa pred prípravou kobercového trávnika odstrániť. Na menších povrchoch sa dá ľahko odstrániť rýľom. Pri väčších plochách sa odporúča použiť rezačku, ktorú za málo peňazí ponúkajú miestne požičovne strojov. 
  2. Zlepšite kvalitu pôdu
    Ak je pôda veľmi piesčitá, odporúča sa pridať vrchnú vrstvu pôdy. V prípade ílovitých pôd by sa mali pridať jeden až tri metre kubické piesku na 100 metrov štvorcových. Hodnotu PH možno použiť aj na určenie, či je pôda kyslá. Ak áno, mali by ste pridať aj vápno. Takmer vždy sa odporúča použiť dodatočný aktivátor pôdy.
  3. Uvoľníte a premiešajte pôdu  
    Aby mohli korene trávnika neskôr bez problémov preniknúť do pôdy, je potrebné pôdu nakypriť a premiešať. Na tento účel ju buď hlboko prekopte rýľom, alebo použite kyprič. Túto pomôcku môžete získať aj v miestnej požičovni strojov. Ak sa pri kopaní objavia veľké kamene alebo korene, mali by sa odstrániť.
  4. Vyrovnajte a zhutnite podložie  
    Pôda trávnika musí byť čo najrovnejšia. V opačnom prípade sa vytvoria priehlbiny, v ktorých sa môže dažďová a zavlažovacia voda zhromažďovať v kalužiach. Vyrovnávanie sa vykonáva pomocou hrablí a/alebo dlhej laty. Pôda by sa potom mala priečne a pozdĺžne zhutniť, napríklad valcom naplneným vodou.  Úroveň pôdy by mala byť na konci asi 2 cm pod výškou okrajov.
  5. Zľahka pohrabte a v prípade potreby navlhčite
    Tesne pred položením kobercového trávnika by sa mala pôda zľahka pohrabať.  Tým sa vytvorí jemná drobivá kontaktná plocha, s ktorou sa korene trávnika dobre spájajú.  Suchú pôdu by ste mali mierne zvlhčiť krátkym zalievaním.  Polovica práce je už hotová!  Pretože rozsiahle prípravné práce sú už ukončené.

Krok 2: Rozdeľte kobercový trávnik v záhrade/dočasne ho uložte 

Po dokončení prípravy môžete konečne pracovať so samotnými kobercovými rolkami. Pretože kobercový trávnik netoleruje dlhú dobu skladovania, mal by sa položiť čo najskôr po dodaní. Aby sa čo najrýchlejšie uvoľnili najnižšie kúsky trávnika od tlaku, odporúča sa najskôr rozložiť rolky trávnika v záhrade. Týmto spôsobom je následné rozloženie tiež rýchlejšie. Pri silnejšom slnečnom svetle však rolky uprednostňujú uloženie niekde v tieni.

Pokládka prvej vrstvy kobercového trávnika

Pokládka prvej vrstvy kobercového trávnika

Krok 3: Položenie prvej vrstvy kobercového trávnika  

Aby ste sa vyhli zbytočnému zaťažovaniu mladého trávnika, postupujte podľa týchto tipov:  

  1. S pokládkou trávnika je najlepšie začať v najvzdialenejšom rohu záhrady. To znamená, že počas kotvenia nie je potrebné neustále vnášať nový trávnik.
  2. Ak sa tomu nedá vyhnúť, čerstvo položený trávnik ochránia pred šľapajami dosky, alebo špeciálna trávniková obuv.
  3. V ideálnom prípade by ste mali trávnik položiť na najdlhšiu stranu záhrady, pretože potom je potrebné menej prerezávania. Pri pokládke kobercového trávnika dbajte na to, aby sa trávnik dobre prispôsobil okrajom.
  4. Pri kladení trávnika dávajte pozor na to, aby bol trávnik dobre prilepený k okrajom, aby strany nevyschli.

Krok 4: Rozprestríte rolky na pásy a spojte ich okraje tesne k sebe

Nasledujúce tipy zabránia vysychaniu trávnika a jeho hnednutiu na niektorých miestach.  Jednoducho položte trávnik po jednom páse.

Dôležité sú najmä tieto body:

  1. Vyrezávajte krivky, alebo opracovávajte kúsky nožom
  2. Vyhnite sa krížovým spojom
  3. Položte pásy tesne vedľa seba
  4. Ak je veľa slnka a vetra, môžu sa dokonca mierne prekrývať
  5. Okraje by tiež nemali byť otvorené

Krok 5: Valcovanie trávnika 

Valcovanie poskytuje koreňom trávnika všade požadovaný kontakt s pôdou. Po položení celého trávnika a vyplnení všetkých medzier je potrebné trávnik zľahka uvalcovať. Postačí Vám valec naplnený vodou, ktorý si môžete požičať v obchodoch pre domácich majstrov, alebo v špecializovaných predajniach. Po položení trávnika sa tiež uistite, že všetky mierne sa prekrývajúce konce sú teraz všade v kontakte s pôdou.

Valcovanie trávnika

Valcovanie trávnika je dôležité.

Krok 6: Zalievajte položený trávnik a nevstupujte do neho

Nový trávnik môže dobre rásť len pri dostatočnom zavlažovaní. Ihneď po položení trávnika plochu intenzívne zalejte 15 až 20 litrami na m². Nasledujúce dva týždne po inštalácii musí byť v hĺbke koreňov neustále vlhký.  Chráňte svoj nový trávnik a nechoďte po ňom počas zavlažovania.

Krok 7: Správna dlhodobá údržba trávnika  

Starostlivosť o kobercový trávnik sa od starostlivosti o bežný trávnik líši len v počiatočnej fáze. Krátko po výsadbe je údržba kobercového trávnika oveľa menej časovo náročná ako údržba vysiateho trávnika. Aby bol vzhľad trávnika stále krásny, mali by ste dodržiavať nasledujúce rady týkajúce sa starostlivosti, najmä počas prvého obdobia po inštalácii.

  1. Prvé kosenie 
    Prvé kosenie možno vykonať približne po 7 až 10 dňoch, keď stonky dosiahnu výšku najmenej 6 až maximálne 10 cm. Keďže tupé nože môžu ľahko nadvihnúť nový trávnik, a tým ho vyvrátiť, kosiace nože by mali byť ostré. Pravidelné kosenie najlepšie vykonávajte každý týždeň počas rastovej fázy, pretože robí trávnik obzvlášť hustým.
  2. Štartovacie hnojivo
    Ešte pred samotným položením kobercového trávnika môžete pomocou aktivátora pôdy zlepšiť kvalitu živín v pôde. Aplikácia štartovacieho hnojiva sa potom odporúča 2 týždne po pokládke. Ak ste však nepoužili aktivátor pôdy, môžete štartovacie hnojivo aplikovať aj priamo po inštalácii. Prvá pravidelná aplikácia hnojiva s vhodným sezónnym hnojivom sa potom prijme po ďalších 6 týždňoch. Neskôr, v závislosti od kvality pôdy, by mal byť trávnik hnojený asi trikrát ročne.
  3. Prvá vertikulácia
    Kobercový trávnik spravidla nemusí byť v prvom roku po inštalácii vertikulovalovaný, ak sa však tvorí mach a burina, odporúča sa. V každom prípade by mal byť kobercový trávnik starý najmenej 12 týždňov, kým ho prvýkrát vertikulujete.
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.