< Späť na Rady pre krásny trávnik

Pravidelné hnojenie je kľúčové na dosiahnutie zdravého trávnika so sýtozelenou farbou. Mnoho záhradkárov však hnojenie trávy vynecháva, pretože nevedia, aké hnojivo použiť, či kedy ho aplikovať.

Je pravda, že pri nesprávnom použití môže chemické hnojivo narobiť viac škody ako úžitku. Preto sme pre vás pripravili prehľad najdôležitejších zásad pri hnojení trávnika, vďaka ktorým sa vyhnete tým najčastejším chybám.  

hnojenie trávnika
Správne hnojenie udržuje trávnik zdravý, zdroj: Bigstock

Aké hnojivo vybrať na trávnik? 

Okolo hnojenia trávnika chemickými hnojivami koluje veľa rozporuplných názorov. Ich negatívny vplyv na životné prostredie sa nedá poprieť. Potvrdili to už aj mnohé vedecké štúdie. Veľkú časť takéhoto hnojiva totiž z trávnika zmyje dážď krátko po aplikácii a odplaví ho až do kanalizácie. Odtiaľ môže kontaminovať podzemné vody, potoky a rieky. 

Vo väčšine vodných tokov je zvýšená miera dusíkatých a fosforečných látok, za ktorú môžu, okrem iného, aj chemické postreky. Práve preto mnoho záhradkárov uprednostňuje organické hnojenie trávnika. Prírodné hnojivá podstatne menej zaťažujú životné prostredie, a to vďaka  nižšej koncentrácii dusíka a tiež jeho pomalšiemu uvoľňovaniu.

Hnojenie trávnika organickým hnojivom

Existuje niekoľko osvedčených tipov, ako dodať trávniku všetky potrebné živiny bezpečným spôsobom. Prvým je používanie kosačky s funkciou mulčovania. Mulčovanie je typ kosenia, pri ktorom kosačka ostrým nožom rozseká trávu na drobné kúsky. Tie sa v priebehu niekoľkých dní rozložia a vrátia do pôdy všetky živiny, ktoré by sa inak pri kosení stratili. 

S každým kilogramom vyhodenej pokosenej trávy totiž prichádzate o 30 g dusíka, 20 g draslíka a 10 g fosforu. Tieto živiny sa pri mulčovaní vracajú späť do pôdy. Podľa záhradníckych expertov dostanete vďaka tejto technike hnojenia trávnika za sezónu do pôdy rovnaké množstvo dusíka, ako keby ste použili jednu kompletnú dávku chemického hnojiva.

kosačka s funkciou mulčovania trávy
Mulčovanie trávy je skvelou alternatívou prírodného hnojenia

Ďalšou možnosťou je využiť organické hnojivá vyrobené z prírodných látok. Organické hnojivá majú výhodu v pomalšom uvoľňovaní živín, takže trávnik nemusíte hnojiť tak často. Takisto zlepšujú fyzikálne vlastnosti pôdy a dodávajú potravu pôdnej mikroflóre. Tá potom rýchlejšie rozloží odumretú alebo mulčovanú trávu, a tak zabráni tvorbe nadmernej vrstvy plsti. Výhodou je tiež nižší obsah dusíka, fosforu a draslíka. Nehrozí tak, že pri použití väčšej dávky trávnik spálite. 

Hnojenie trávnika chemickým hnojivom 

Napriek výhodám prírodného hnojenia trávnika si chemické hnojivá stále držia svoju popularitu. Je to preto, že sú lacné a ľahko dostupné v záhradkárskych potrebách aj v supermarketoch. Tieto hnojivá sa rozdeľujú podľa pomeru živín, rýchlosti ich uvoľňovania, spôsobu aplikácie a typu využitia trávnika (napr. hnojivá pre športové a intenzívne zaťažované trávniky):  

  • Pomer živín

Bežné chemické hnojivá obsahujú základné živiny približne v pomere 4 diely dusíka (N) ku 1 dielu fosforu (P) a ku 2 dielom draslíka (K) – 4 : 1 : 2. Tento pomer nájdete napísaný veľkými číslami na obale hnojiva, napríklad v podobe 20 : 5 : 10. To znamená, že daný produkt  obsahuje 20 % dusíka, 5 % fosforu a 10 % draslíka. Tento pomer je ideálny na hnojenie  väčšiny trávnikov

Ak však zakladáte nový trávnik, rastlinky budú potrebovať zvýšené množstvo fosforu na podporu tvorby korienkov. Vtedy siahnite po hnojive s pomerom živín N : P : K približne 2 : 2 : 1. Na bežné hnojenie však stačia hnojivá obsahujúce len dusík a draslík. Nemusíte pridávať do pôdy aj fosfor, ak ste pri rozbore nezistili jeho nedostatok.

  • Rýchlosť uvoľňovania živín 

Priemyselné hnojivá používané v poľnohospodárstve sú najlacnejšie, no majú značné riziká. Keďže obsahujú koncentrované látky ako liadok amónny, liadok vápenatý alebo síran amónny a  rýchlo sa rozpúšťajú, do pôdy sa uvoľňujú už v priebehu niekoľkých dní. Ak je hnojenie nerovnomerné, môžu na trávniku vytvoriť neželané škvrny, prípadne ho úplne spáliť. Zároveň výživu zabezpečujú len na 7 až 14 dní a treba nimi hnojiť často v malých dávkach. 

Tieto hnojivá tiež výrazne prispievajú ku kontaminácii podzemných vôd. Ak krátko po ich aplikácii prší, dážď ich zmyje a putujú rovno do kanalizácie. Vhodnejšie sú špeciálne trávnikové hnojivá vo forme granúl s dlhším obdobím uvoľňovania (väčšinou 8 až 12 týždňov). Existujú tiež drahšie alternatívy, ktoré uvoľňujú živiny do pôdy po celý rok. Hnojenie trávnika stačí opakovať raz za rok na jar – ideálne nie neskôr ako v apríli.

  • Spôsob aplikácie

Jednoznačne najjednoduchšia je aplikácia hnojiva vo forme granúl, a to najmä na väčších trávnikoch. Kvalitnejšie granule na hnojenie sú obalené špeciálnou živicou, ktorá zabezpečuje postupné uvoľňovanie živín. Kľúčová je však aj striedmosť a opatrnosť pri aplikácii. 

Výrobcovia často udávajú dávkovanie, ktoré je príliš vysoké. Hrozí tak, že trávnik spálite alebo bude nerovnomerne rásť. Nežiaduce účinky sú podobné ako pri priemyselných hnojivách. Ak nemáte intenzívne zaťažovaný športový trávnik, odporúčame použiť iba polovicu odporúčanej dávky na m2. Postupne môžete sledovať účinok hnojiva a v prípade potreby dávku zvýšiť.

granulované hnojivo na trávnik
Hnojivo vo forme granúl sa ľahko aplikuje, zdroj: Bigstock

Odhaliť nadmerné hnojenie trávnika vám pomôže aj jeho farba. Zdravý trávnik by mal mať svetlý odtieň sýtozelenej farby. Tmavozelená farba indikuje nadmerné množstvo dusíka v pôde, čo znamená, že trávnik je prehnojený. Takýto trávnik nedokáže využiť všetko hnojivo. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jeho veľká časť odplaví do kanalizácie a znečistí miestne potoky či rieky. Preto je lepšie začať opatrne s menšou dávkou.

Alternatívou granúl je tekuté hnojivo, ktoré sa riedi s vodou, a aplikuje formou zálievky. Toto hnojivo má najrýchlejší účinok, keďže rastlina ho dokáže absorbovať nielen koreňmi, ale aj priamo cez listy. Zároveň má však veľmi krátku trvácnosť a je nepraktické na hnojenie väčších trávnikov, pretože je zložitejšie na prípravu aj nanášanie.

Okrem vyššie spomínaných typov existujú aj špecializované hnojivá, ktoré majú upravené pomery živín podľa ročného obdobia. Obľúbené je napríklad štartovacie hnojivo na trávnik, ktoré má zvýšený obsah fosforu na podporu rastu koreňov na jar. Alternatívou je zásobovacie hnojivo na jeseň. To má zase väčší obsah draslíka, ktorý zvyšuje odolnosť trávnika voči zime. Do niektorých hnojív sa pridávajú aj herbicídy, ktoré posilnia rast trávy, no zároveň zlikvidujú neželanú burinu, napríklad púpavu.

Ako často hnojiť trávnik? 

Záhradkárom, ktorí preferujú prírodné hnojenia trávnika, väčšinou stačí použiť jednu dávku hnojiva v priebehu septembra. Takéto hnojenie posilní trávu pred zimou a pomôže jej vybudovať silnú koreňovú sústavu. Na jar a v lete mnohí uprednostňujú ako zdroj výživy mulčovanie. Majú tak zabezpečenú čerstvú dávku organického hnojiva pri každom kosení.

V prípade chemického spôsobu frekvencia aplikácie závisí od typu hnojiva. Vo všeobecnosti môžete počítať s tromi až štyrmi aplikáciami za rok. S prvou dávkou je však dôležité počkať. Tráve môžete uškodiť, ak ju budete hnojiť príliš skoro po skončení zimy. Najlepší čas na prvé hnojenie trávnika je neskorá jar, keď teplota pôdy (nie vzduchu) dosiahne 12 °C. 

Ak nemáte po ruke pôdny teplomer, pomôže vám jednoduché pravidlo. Pri teplote pôdy 12 °C začína kvitnúť orgován (zvyčajne koncom apríla alebo začiatkom mája). Ten je dobrým ukazovateľom, že je správny čas na aplikáciu prvej dávky hnojiva. Na začiatku jari (február, marec) totiž tráva potrebuje čas na budovanie koreňovej sústavy. 

Ak začnete s hnojením trávnika príliš skoro, vyvolá to zmenu v prirodzenom cykle rastu. Tráva bude investovať energiu do tvorby listov predčasne, čo môže spôsobiť problémy v lete počas obdobia sucha.

hnojenie trávy
Hnojenie trávnika nezanedbávajte, zdroj: Pexels

Nasledujúce intervaly hnojenia závisia najmä od zvoleného typu hnojiva. Krátko pôsobiace hnojivá treba používať častejšie. Naopak, pri hnojivách s 3-mesačným uvoľňovaním bude stačiť jedna dávka koncom jari (apríl), jedna v lete (jún, júl) a jedna na jeseň (koniec septembra). Na posledné hnojenie trávnika v roku použite hnojivo s vyšším obsahom draslíka, ktoré posilní pletivá rastlín, a lepšie tak pripraví trávu na príchod zimy.

Kedy hnojiť trávnik?

Odporúčame vám aplikovať hnojivo pred ľahkým dažďom, ktorý mu pomôže rozpustiť sa a vsiaknuť do pôdy. Ak budete hnojiť počas sucha, budete musieť trávnik po hnojení poliať, inak sa hnojivo nedostane do pôdy. Ak je to možné, vyhnite sa hnojeniu pred búrkou. Prietrž mračien totiž väčšinu hnojiva odplaví skôr, než stihne vsiaknuť do pôdy.

Tip na záver: Evidujte si každé hnojenie vášho trávnika

Aby ste hnojili naozaj bezpečne, udržiavajte si evidenciu hnojenia v priebehu roka. Pravidelne si zapisujte dátum hnojenia trávnika spolu s množstvom a typom použitého hnojiva. Pomôže vám to v ďalších rokoch lepšie odhadnúť frekvenciu hnojenia a množstvo hnojiva. Skúsenosti sú predsa len tým najlepším poradcom.

Ak sa chcete dozvedieť viac o starostlivosti o trávnik či o tom, ako ho obnoviť po zime, prečítajte si náš článok o vertikulovaní.