Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Starostlivosť o trávnik na jar: Ako ho prebrať späť k životu?

Vo vzduchu už cítiť jar, a tak je načase začať sa opäť venovať trávniku. Po dlhej zime si to rozhodne zaslúži. Presné načasovanie jarnej starostlivosti závisí od klímy vo vašom regióne. Vždy treba počkať, kým sa snehová pokrývka roztopí a pôda rozmrzne. Najlepší čas je vtedy, keď jej teplota dosiahne približne 10 °C. Ak nemáte pôdny teplomer, zistíte to napríklad podľa rozkvitnutia zlatého dažďa. Na čo ešte nezabudnúť pri starostlivosti o trávnik na jar? 

7 základných krokov, ktoré by ste pri starostlivosti o trávnik na jar nemali vynechať

1. Pravidelná jarná prehliadka 

Prvá vec, ktorú by ste mali na jar urobiť, je pomocou hrablí upratať trávnik od lístia, konárikov a odpadkov, ktoré naň cez zimu nafúkal vietor. Na túto úlohu sú ideálne plastové alebo drevené hrable, prípadne pružné kovové na lístie. Pracujte s citom, aby ste nepoškodili jemné jarné korienky trávy. 

Postupne prejdite celý povrch trávnika a odstráňte z neho mŕtve zvyšky trávy z minulého roka. Všímajte si pri tom holé miesta alebo machový porast. Suchým miestam i machu bude treba v najbližších mesiacoch venovať zvýšenú pozornosť. Je to dôležité, aby sa poškodený trávnik zacelil a rástol rovnomerne. 

2. Prvé kosenie trávnika v jari

S prvým kosením trávnika na jar je vhodné počkať, kým po zime poriadne preschne. Chôdzou po premočenom trávniku by ste totiž poškodili korienky, zhutnili pôdu a nože kosačky by mohli trávu vytrhať aj s korienkami. 

Keď však začne tráva aktívne rásť, je čas oprášiť kosačku a pustiť sa do práce. Pri prvom kosení nastavte výšku kosenia na najvyššiu úroveň. Dáte tým tráve šancu zapustiť kvalitnú koreňovú sústavu, ktorou sa ľahšie dostane k hlbšie uloženej vlahe. 

Väčšine trávnikov sa darí pri výške okolo 10 cm, čo zvyčajne zodpovedá najvyššej úrovni kosenia pri bežných kosačkách. Existuje však niekoľko výnimiek. Bermudská tráva sa rada drží nízko, zatiaľ čo teplomilné trávy ako Zoysia alebo stonožková tráva majú najradšej strednú výšku. To najdôležitejšie pravidlo je však nikdy nekosiť naraz viac ako jednu tretinu výšky.

kosenie trávnika na jar

S prvým kosením počkajte až kým trávnik dobre preschne. Zdroj: Bigstock.com

3. Dosievanie trávnika 

Bežní záhradkári dosievajú trávnu zmes až vtedy, keď sa na trávniku objavia holé miesta, alebo keď je značne preriedený. Skúsení záhradkári však využívajú dosievanie trávnika ako prevenciu pred rednutím. Vďaka tomuto postupu ho udržia celoročne hustý a zdravý. Časom totiž steblá trávy prirodzene rednú. Môže za tým byť sucho, nadmerné zaťažovanie alebo rozšírenie buriny. 

Práve dosievanie trávnika je rýchly a lacný spôsob, ako mu prinavrátiť oku lahodiaci a zdravý vzhľad. Vhodný čas na dosievanie prichádza koncom jari. Ideálny je najmä máj, prípadne jún. Treba to však stihnúť pred príchodom letných horúčav. 

4. Prevzdušnenie trávnika a odstránenie plsti

Plsť je vrstva odumretého organického materiálu, ktorá leží tesne nad koreňovým systémom trávy. Tvoria ju najmä odumreté zvyšky rastlín, ktoré sa nestihli rozložiť, a vytvorili súvislú vrstvu tesne na povrchu pôdy. 

Niektoré typy organickej hmoty, ako napríklad mulčovaná tráva posekaná na malé kúsky či rozdrobené suché listy, sa v zdravom trávniku rozkladajú rýchlo. Iný organický materiál však potrebuje na rozloženie oveľa dlhšiu dobu. Keď sa organická hmota hromadí rýchlejšie, než sa stíha rozkladať, vzniká v trávniku plsť.

Kedysi sa predpokladalo, že súčasťou dobrej starostlivosti o trávnik je odstránenie plsti spolu s hlbokou vertikuláciou raz ročne. Odborníci však postupne prišli k záveru, že každoročná vertikulácia spôsobuje viac škody ako úžitku, pretože tento proces nadmerne poškodzuje nové korienky trávy. 

Ak hrúbka plsti nie je väčšia ako 2 cm, pomáha chrániť pôdu a udržiava v nej vlhkosť, pričom sa postupne rozkladá a dodáva tráve živiny. Trávniky, ktoré sú zdravé, si nemusia nikdy vyžadovať vertikuláciu, prípadne mechanické odstránenie plsti. Úplne postačí jednoduché jarné hrabanie, ktoré sme spomínali na začiatku článku. 

Ak však vidíte na priereze pôdy vrstvu plsti hrubšiu ako 2 cm, koncom jari treba trávnik prevzdušniť a nadmernú plsť odstrániť. 

5. Hnojenie trávnika na jar

Záhradkárom, ktorí preferujú organické hnojenie, väčšinou stačí použiť jednu dávku hnojiva v priebehu septembra v podobe kompostu. Takéto hnojenie posilní trávu pred zimou a pomôže jej vybudovať silnú koreňovú sústavu. Pre trávnik na jar a v lete mnohí uprednostňujú ako zdroj výživy mulčovanie. 

No ak sa rozhodnete pre chemické hnojenie, musíte s prvou dávkou počkať na koniec jari (máj až jún). Na začiatku totiž tráva potrebuje čas na vybudovanie koreňovej sústavy. Ak začnete s hnojením trávnika príliš skoro, vyvolá to zmenu v prirodzenom cykle rastu. Tráva bude investovať energiu do tvorby listov predčasne. To môže spôsobiť problémy v lete počas obdobia sucha. 

hnojenie trávnika na jar

Hnojenie trávnika na jar posilní jeho rast. Zdroj: Bigstock.com

6. Polievanie trávnika na jar 

Väčšinou býva trávnik na jar dostatočne zásobený vodou, ktorá je uložená v nižších vrstvách pôdy po roztopení snehu. Na začiatku sezóny sa preto s polievaním nemusíte ponáhľať. Keď tráva začne rásť, jej korienky rastú ako prvé. Ak je pôda na povrchu suchšia, povzbudí ju to k vytvoreniu hlbokých koreňov, ktoré dosiahnu na vlahu uloženú hlbšie v zemine. 

Táto bohatá koreňová sústava pomôže tráve prežiť sucho v lete. Odloženie zavlažovania trávnika na začiatku jari je preň teda skutočne prospešné. Ak sa však pri chôdzi po povrchu steblá trávy nezdvihnú späť, je načase začať so zálievkou. 

7. Starostlivosť o nôž na kosačke

Či už máte akumulátorovú kosačku alebo benzínový typ, netreba zabúdať ani na údržbu noža. Odporúčame vám nabrúsiť ho aspoň raz za rok. Ak máte doma zverák a pilník, môžete to spraviť aj svojpomocne, no dôležité je dať si pri brúsení pozor na jeho vyváženie. Nevyvážený nôž by totiž mohol nadmernými vibráciami poškodiť motor a celkovo znížiť životnosť kosačky. Nehovoriac o značne zredukovanom komforte pri kosení. 

Ostrým nožom sa vám bude kosiť oveľa ľahšie. Okrem toho, že sa bude motor pri kosení šťavnatej jarnej trávy menej namáhať, vy sami sa narobíte menej a získate čistý rez, ktorý steblá trávy nerozstrapká, ale odreže jedným ťahom. Výsledkom tak bude zdravý a krásny trávnik, na ktorý sa bude radosť pozerať. 

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.