Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Ako založiť trávnik? Časť 1. – Typy trávnikov

Pekný, hustý a zdravý trávnik je prirodzenou ozdobou každej záhrady. V tomto článku vám prinášame postupne, krok za krokom ako založiť trávnik a ako sa následne starať o trávnik počas celého roka aby si zachoval svoj zdravý vzhľad.

Typy trávnikov a druhy tráv 

Každý rok na jar sa majitelia záhrad zvyčajne tešia z prvých nesmelých slnečných lúčov rovnako ako z toho, že sa ich zelené plochy pomaly a opatrne prebúdzajú k aktívnemu rastu a sviežemu vzhľadu. Ako je však známe, nie všetky trávniky sú rovnaké – výber, požiadavky a potreby rôznych typov trávnikov sú rovnako rozmanité ako rozdielne.

Mimoriadne dôležitým predpokladom úspešného pestovania trávnikov je správny výber optimálnej trávnikovej odrody, ktorá je čo najpresnejšie prispôsobená príslušnému účelu použitia. Už pri výbere typu trávnika by sa mal dobre zvážiť spôsob jeho využitia a súvisiace požiadavky na údržbu.

Okrasný trávnik

Dobre udržiavaný trávnik

Čo je to vlastne trávnik?

Trávnik je zložená zmes rôznych tráv a rôznych rastlín. Keďže jednotlivé trávy majú odlišné vlastnosti, ako je sfarbenie, intenzita rastu alebo aj potreba starostlivosti, pre čo najoptimálnejší trávnik je dôležitá správna zmes a zloženie.

Prehľad najpoužívanejších druhov trávnikov    

Či už ide o okrasný trávnik, úžitkový trávnik, alebo trávnik v tieni, pri rozmanitosti typov trávnikov nie je vždy jednoduché rozhodnúť sa pre správny trávnik, alebo vhodnú zmes osiva. Pred položením nového trávnika by ste preto mali mať jasnú predstavu o tom, čo od budúceho trávnika očakávate. Mal by byť trávnik dekoratívny a ozdobou záhrady, alebo by mal slúžiť skôr ako hracia plocha pre deti? Od toho závisí výber trávy.

Okrasný trávnik

Okrasný trávnik

  1. Okrasný trávnik
    Okrasný trávnik je takpovediac “divou” medzi vysievanými zelenými plochami v záhradnom kráľovstve. Obzvlášť hustý a kobercový porast jemnolistých tráv poskytuje intenzívne žiarivo zelenú farbu. Vďaka nízkej odolnosti proti šliapaniu je však menej vhodný na hranie detí, alebo rozsiahle záhradné párty – je to skôr reprezentatívna “ozdoba” než použiteľný povrch.

    Zvýšená práca a údržba spojená s častým kosením, hnojením a pravidelným odstraňovaním buriny je povinná, ale výsledkom je dlhotrvajúci intenzívny zelený trávnik s bezchybným vzhľadom. Na dosiahnutie tohto cieľa potrebuje aj miesto na slnku, aby sa trávnik optimálne vyvíjal.

  2. Úžitkový trávnik
    V porovnaní s okrasným trávnikom môžete po úžitkovom trávniku chodiť tak často, ako chcete, bez obáv z poškodenia trávy. Preto sa zvyčajne používa v domácich záhradách, kde sa deti hrajú a šantia.

    Zoznam druhov, ktoré sa na tento účel používajú, zahŕňa kostravu červenú, ako aj obzvlášť odolné trávy ako kentuckú modrú trávu a nemecký žitovec. Tie sa vyznačujú rýchlym rastom, a preto sa ideálne hodia do záhrady, kde sa hrá napríklad futbal.

    tienova luka

    Tieňový trávnik

  3. Tieňový trávnik
    Zmes semien v tieňovom trávniku pozostáva najmä z tráv, ktoré na optimálny rast potrebujú relatívne málo slnečného svetla. Trávnik je veľmi citlivý na zvýšený vplyv svetla. Odroda je preto vhodná najmä na individuálne záhradné plochy, ktoré sú zatienené jednotlivými stromami, živými plotmi, múrmi alebo priľahlými budovami.

    Kvôli nižšiemu dopadu svetla sa na tienistom trávniku tvorí menej machu a buriny, ale vyžaduje si intenzívnu starostlivosť s vodou a hnojivami. Trávniky v tieni by sa nemali kosiť príliš často a mali by sa kosiť len základným spôsobom. Jeho zmesi zvyčajne obsahujú sladké trávy, ako je hájová tráva.

  4. Športový trávnik
    Športový trávnik sa na druhej strane vyznačuje hustým rastom a veľkou odolnosťou. Na športovom trávniku je možné pravidelne trénovať športy ako futbal, golf alebo hokej. Okrem toho je športový trávnik tiež veľmi dobrým spôsobom, ako trvalo zazeleniť plochy s vysokým zaťažením. To platí napríklad pre hracie zóny, chodníky alebo parky. Športový trávnik je typom trávnika, ktorý si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.

    Kostrava cervena

    Kostrava červená

  5. Krajinný trávnik
    Krajinný trávnik sa zvyčajne používa na väčších plochách verejnej zelene. Vďaka svojmu pomalému rastu si vyžaduje menej údržby a poskytuje dobrú ochranu pred eróziou. Okrem toho sa vyznačuje nízkymi nárokmi na živiny a vysokou odolnosťou voči poveternostným vplyvom. Ako silní zástupcovia v oblasti trávnikových druhov sa v zmesiach osiva na terénne úpravy používajú odrody fioringrass, kostrava červená a lipnica lúčna.

    Kobercový trávnik

    Kobercový trávnik

  6. Kobercový/rolovaný trávnik
    Kobercový, alebo rolovaný trávnik, známy aj ako hotový trávnik, je druh trávnika, ktorý dodávateľ dodáva vo zvinutej verzii a ktorý je možné vyváľať a lisovať, alebo naváľať na vlastnú záhradu. Povrch musí byť rovný a dôkladne očistený od kameňov, zvyškov trávnika a inej vegetácie, alebo podobných nerovností, aby mohol trávnik presne rásť. Odporúča sa tiež hĺbkové kyprenie a predpolievanie súvisiacej pôdy. Záhradkár tak získa nový trávnik rýchlo a jednoducho, ale cena je podstatne vyššia ako pri nákupe bežnej trávnikovej zmesi na samovýsev. 
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.