Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Nové oplotenie domu: Čo zvážiť pri výbere a aké máte možnosti?

Vyberáte nové oplotenie okolo svojho domu? Správnou voľbou môžete získať veľa výhod. Ploty vedia zlepšiť estetiku pozemku, zvýšiť hodnotu domu a tiež priniesť zvýšenú bezpečnosť a súkromie. V tomto článku sa pozrieme na základné rozdiely medzi jednotlivými materiálmi a poradíme vám, ako si vybrať to najlepšie oplotenie domu. 

Ako vybrať správne oplotenie domu? 

1. Ujasnite si, čo od nového oplotenia domu očakávate 

Pri výbere materiálu na oplotenie domu si v prvom rade musíte zodpovedať otázku, aký je hlavný dôvod jeho inštalácie. Ak je vaším primárnym cieľom zabezpečiť súkromie a zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti, súvislý drevený plot môže byť tou správnou voľbou. Dôležité je, aby medzi jednotlivými doskami nezostal žiaden, respektíve čo najmenší priestor. 

Takýto plot ochráni váš dom pred zvedavými očami a podstatne sťaží vniknutie na  pozemok. Nevýhodou dreva je nízka úroveň odhlučnenia a náročnejšia údržba. Alternatívou môže byť dnes už menej používané betónové oplotenie domu z tvárnic, ktoré okrem zlodejov chráni aj pred hlukom a prachom. Ak je však vaším cieľom jednoducho zabezpečiť  záhradu tak, aby na nej mohli bezpečne šantiť deti a pohybovať sa domáce zvieratá, vaše možnosti pri výbere materiálu sú podstatne širšie.

oplotenie domu

Poradíme vám, ako si vybrať najlepšie oplotenie domu.

2. Pri výbere materiálu zoberte do úvahy požadovanú údržbu

Údržba je popri vzhľade a cene najdôležitejším faktorom pri výbere materiálu na oplotenie domu. Drevené ploty si vyžadujú najväčšiu starostlivosť, pretože ich budete musieť každých zopár rokov natrieť a opraviť. 

Na druhej strane vinylový alebo hliníkový plot vyžaduje veľmi malú údržbu. Ak však zistíte, že sa časť oplotenia z týchto materiálov poškodila, môže byť ťažšie nájsť náhradné diely na výmenu. Drevené ploty sú v tomto výhodnejšie, keďže sa vždy dajú ľahko opraviť a vymeniť.

Aké materiály môžete zvoliť na oplotenie domu? Prehľad výhod a nevýhod

  • Drevo 

Drevo patrí medzi najobľúbenejšie materiály na oplotenie domu. K dispozícii je široká paleta dizajnových možností a súvislý drevený plot môže spĺňať aj vysoké nároky na bezpečnosť a súkromie. Zvyčajne však drevo nájdete najmä okolo rodinných domov na vidieku pre jeho rustikálny vzhľad. Navyše je cenovo dostupnejšie v porovnaní s inými materiálmi.

Treba však myslieť na to, že cena moderného dreveného oplotenia domu sa môže značne líšiť v závislosti od výšky a veľkosti. Navyše, ako sme už spomínali, takýto plot vyžaduje podstatne komplikovanejšiu starostlivosť. Zvyčajne ho treba natierať raz za dva až tri roky. Ak však pravidelnú údržbu nepodceníte, môže vám pokojne vydržať celý život.

drevené oplotenie domu

Drevo patrí medzi najobľúbenejšie materiály na oplotenie domu. Zdroj: Bigstock.com

  • Hliník

Hliníkový plot je jednou zo základných a najuniverzálnejších možností oplotenia domu na trhu. Hodí sa do starej, ale aj novej zástavby a svoje miesto si nájde na vidieku i v meste. V závislosti od dizajnu môže poskytovať vysokú úroveň súkromia a bezpečnosti. Navyše je takmer bezúdržbový

Vďaka vypaľovanej farbe má stály vzhľad počas celej životnosti, takže sa nemusíte obávať farebných zmien vplyvom počasia. Aj keď je počiatočná investícia do hliníka o niečo vyššia ako do dreva, z dlhodobého hľadiska je lacnejší, pretože vyžaduje minimálnu údržbu.

  • PVC oplotenie

Ak hľadáte najlacnejší materiál na oplotenie domu na trhu, pravdepodobne bude vašou voľbou PVC plast. Zvyčajne napodobuje vzhľad dreveného plotu, rozdiel však vidieť hneď  na prvý pohľad – samozrejme, v neprospech plastu. 

Zároveň tento typ plotu nie je ani zďaleka taký pevný ako skutočné drevo. Určite však odolá nepriazni počasia a nevyžaduje žiadnu údržbu. Stačí ho občas osprchovať záhradnou hadicou. 

  • Vinyl

Vinylový plot je odolný, pevný a nájdete ho na trhu v širokej škále cien. Vinyl je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú trváce oplotenie domu s nízkou údržbou a estetickým vzhľadom. Zároveň jeho inštaláciu zvládne svojpomocne aj zručnejší domáci majster. 

Väčšina systémov vinylového oplotenia sa dodáva v kusoch, ktoré sa dajú spojiť. Vďaka tomu je proces inštalácie relatívne jednoduchý. Rovnako ako hliník, aj vinyl má zvyčajne vyššie počiatočné náklady. Bezúdržbový charakter tohto materiálu však v priebehu niekoľkých rokov vykompenzuje jeho cenu.

  • Kovaný plot

Kované oplotenie domu je známe tým, že je odolné a má vysokú estetickú hodnotu. Vyžaduje si veľmi malú údržbu a je výborným dekoratívnym doplnkom k veľkým rodinným sídlam a historickým vilám. Kované železo je mimoriadne trváce, takže vydrží stáročia. 

Takisto je ho ťažké zlomiť alebo poškodiť, čo z neho robí výbornú možnosť pre tých, ktorí inštalujú plot z bezpečnostných dôvodov. Zároveň však patrí medzi najdrahšie. Je to aj pre jeho umeleckú hodnotu. Treba tiež zohľadniť fakt, že ak žijete vo vlhkom prostredí, budete musieť kovaný plot častejšie natierať protikoróznym náterom, aby ste zabránili jeho hrdzaveniu.

kované oplotenie domu

Kované oplotenie domu je mimoriadne trváce, takže vydrží stáročia. Zdroj: Bigstock.com

  • Ťahokov

Ploty z ťahokovu sú dnes moderným doplnkom mnohých novostavieb. Tento materiál sa vyrába z plechových dosiek, ktoré sú následne strojovo perforované. Otvory v nich môžu mať rôznu veľkosť, od čoho závisí výsledná transparentnosť. Ak je pre vás dôležité súkromie, vyberte si oplotenie z ťahokovu s maximálnou transparentnosťou 15 %. 

Vyššia transparentnosť má už totiž podobnú priehľadnosť ako pletivo. Vo všeobecnosti patrí ťahokov medzi materiály nenáročné na údržbu. Pred kúpou sa však uistite, či bol správne pozinkovaný a natretý ochrannou farbou. Táto protikorózna ochrana musí byť nanesená až po perforácii. V opačnom prípade sú hrany nechránené pred vlhkosťou, čo môže viesť k ich skorej korózii.

  • Klasické pletivo

Oplotenie domu z pletiva je odolné, lacné a zvyčajne bezúdržbové. Okrem toho sa veľmi ľahko inštaluje. Napriek tomu sa používa pomenej. Využitie nájde skôr pri oplotení veľkých pozemkov, kde nie je cieľom zabezpečiť súkromie a zvýšenú ochranu pred zlodejmi. 

Pri rodinných domoch ho najčastejšie nájdete v kombinácii so živým plotom alebo tieniacou sieťou. Tú môžete k pletivu ľahko pripojiť a získať tak lacný a bezúdržbový plot, ktorý zároveň poskytuje ochranu pred zvedavými očami susedov. 

Najlepší materiál na oplotenie domu: Ktorý si vyberiete?

Pozreli sme sa na základné rozdiely medzi jednotlivými materiálmi na oplotenie domu. No rozhodnutie, ktorý je ten najlepší pre váš pozemok, necháme na vás. Ak začnete s výberom a prípravou už dnes, za krátky čas môže okolo vášho domu stáť nový plot, ktorý mu dodá novú atmosféru, súkromie a bezpečnosť. Prajeme vám veľa šťastia pri výbere. 

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.