Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Ako založiť trávnik? Časť 4. – Založenie trávnika výsevom

 Správny čas na výsev trávnika

Najlepší čas na výsev trávnika je jar alebo jeseň. Zakladanie trávnika v lete vôbec nie je dobrý nápad, nakoľko trávnik trpí horúčavami, údržba je veľmi náročná a podmienky nie sú vôbec ideálne. Jeseň má tú výhodu, že trávnik môže v zime pokojne rásť a je menej stresovaný. Predovšetkým je dôležité, aby klíčiace semená trávnika neboli nikdy vystavené nízkym teplotám a aby bola oblasť vždy dostatočne vlhká. Ak teda chcete vedieť, kedy by ste mali trávnik znovu vysiať, aby ste dosiahli skutočne optimálny výsledok, jednoznačne vám odporúčame zasiať nový trávnik na jar alebo na jeseň.

Správny druh semena

Predtým, ako si kúpite prvé semená trávnika v diskonte, mali by ste si položiť otázku, aké požiadavky budete klásť na svoj nový trávnik. Do akej miery bude trávnik v budúcnosti napätý? Aký dôležitý je pre vás bezchybný exteriér? Aká je poloha trávnika? A čo slnko a tieň? Koľko času a energie chcete pravidelne investovať do údržby areálu? Odpovede na všetky tieto otázky ovplyvnia, ktoré semeno je pre vás to pravé. Takže krok za krokom pristupujete k rozhodnutiu, či potrebujete okrasné trávniky, tieňové trávniky alebo suchú trávu a ktorá zmes je pre vás naozaj to pravá.

Výber semena trávy.

Výber správneho semena je veľmi dôležitý.

Krok za krokom ako vysiať trávnik

Krok 1: Odstránenie buriny

Aby ste sa uistili, že na novom trávniku nevyrastie žiadne nevzhľadné prekvapenie, musíte dôkladne odstrániť starý trávnik. Najprv pokoste trávnik čo najkratšie a potom ho vertikálne skráťte. Na rozdiel od vertikutácie môžete nôž nastaviť o niečo nižšie. To uľahčí odstránenie v kroku 2. Pred odstránením trávnika by ste však mali vytiahnuť zo zeme všetku burinu vrátane koreňov. Prípravok na ničenie buriny tiež funguje, pokiaľ nenapáda semená trávnika.

Krok 2: Odstránenie trávnika 

Teraz je čas vyhrnúť si rukávy a odstrániť starý trávnik. Najprv odstrihnite pásy, alebo štvorce. Potom zatlačte rýľ vodorovne pod trávnik a kúsok po kúsku ho zdvihnite. Prípadne si môžete v záhradnom centre prenajať stroj na lúpanie trávnika. Je to oveľa rýchlejšie a menej fyzicky náročné. Nezabudnite na ochranné oblečenie!

Krok 3: Oprava pôdy 

Po odstránení trávnika obnovte pôdu. Za týmto účelom ju nakyprite do hĺbky 20 až 25 cm rýľom, kypričom, alebo motorovou motykou a vykonajte test pôdy (ako je opísané vyššie). Podľa potreby môžete primiešať zeminu, alebo piesok. Odstráňte z pôdy kamene, palice a korene, aby zostala len zemina.

Pred kyprením a opätovným vysádzaním trávnika by ste mali najprv odstrániť všetky povrchové buriny. V opačnom prípade sa korene premiešajú s pôdou. Aby sa pôda rovnomerne usadila a neskôr vytvorila pekný, rovný trávnik, mali by ste pôdu vyrovnať širokými drevenými hrabľami. Neponáhľajte sa, pretože rovný terén je ideálnym základom pre váš nový trávnik. Zvážte aj odtok vody a pracujte v malom sklone v závislosti od štruktúry vašej záhrady. Keď je pôda rovná, utužte ju záhradným valčekom. Malé nerovnosti môžete opäť vyrovnať a pôdu opäť zhutniť.

Potom si vy a pôda zaslúžite oddych. Dajte pôde približne dva týždne na usadenie. Dávajte na ňu pozor a okamžite odstráňte burinu a iné nežiaduce zelené látky z koreňov. Ak sa pôda usadzuje nerovnomerne, môžete ju ďalej upravovať a utužovať.

Krok 4: Hnojenie pôdy 

Po týždni, alebo dvoch bude pôda dostatočne pevná a pripravená na ďalší krok: hnojenie. Štartovacie hnojivo na trávnik je ideálne na doplnenie živín do pôdy a jej prípravu na výsev. Vysoký obsah dusíka a fosforu posilňuje tvorbu koreňov a stimuluje rast stebiel trávy. S ručným rozmetadlom je to veľmi jednoduché. Ďalšou výhodou je rovnomerné zásobovanie pôdy živinami. Môžete tak zabrániť vzniku nevzhľadných škvŕn na trávniku.

Ručné siatie trávy

Výsev trávy pomocou ručného rozmetadla.

Krok 5: Vysadenie trávnika

Ak si trávnik sadíte sami je vhodné použiť ručné rozmetadlá na rozmetanie osiva. Odvážte 34 g/m² osiva, rozdeľte ho na polovicu a rozotrite ho ako hnojivo: najprv priečne, potom pozdĺžne. Ak vám ešte zostali zvyšné semená, môžete opäť prejsť diagonálne cez plochu, kým sa všetky nevyčerpajú. Vezmite hrable a zľahka prejdite po rozmiestnených semenách trávnika. Ale nie príliš silno! Osivo sa nesmie zapracovať hlbšie ako 5 milimetrov, inak nevyklíči.

Krok 6: Vytlačte semená trávnika 

Semená trávnika potrebujú kontakt s pôdou, aby mohli vyklíčiť. Osivo a hnojivo môžete do pôdy zatlačiť záhradným valčekom, aby sa vyrovnali posledné nerovnosti. Keď sú semená trávnika pevne pritlačené, nie sú tak rýchlo vyplavované. To je dôležité najmä na jeseň!

Krok 7: Voda! 

Bez vody nie je život – váš trávnik nie je výnimkou. Hneď ako skončíte s valcovaním, môžete trávnikové semená prvýkrát oficiálne poliať. Počas nasledujúcich dvoch týždňov je dôležité udržiavať pôdu vlhkú. Preto ich zalievajte štyrikrát denne, aby ste udržali rovnomernú vlhkosť. Tiež to umožňuje ľahšie presakovanie vody. Ak zalievate len raz denne, vzniká zamokrenie. Poškodí to mladé korene a zázračne priláka burinu. Dôležité je tiež prestať šliapať po trávniku.

Polievanie trávnika

Bez vody sa trávnik zo semena neuchytí.

Krok 8: Vysaďte prázdne miesta 

Približne dva týždne po vysadení a zasiatí trávnika môžete vidieť prvé klíčky. Hneď ako si všimnete prázdne miesta, znova ich zasejte trávnikovým semenom. Pri sejbe sa snažte na trávnik šliapať čo najmenej, aby ste nepoškodili mladé steblá trávy. Pri opätovnom výseve si objednajte o 10 percent viac trávnikového osiva, ako potrebujete. Takto zostane dosť na neskoršiu opravu prázdnych miest.

Krok 9: Prvé kosenie 

Tri týždne po vyklíčení je čas na prvé kosenie trávnika. Aby ste mladé výhonky príliš neoslabili, mali by ste odrezať maximálne 1/3 dĺžky výhonku. Ak chcete váš trávnik kratší, počkajte niekoľko dní a opäť strihajte. Ale aj tak by ste ho nemali znížiť viac ako o 1/3! Ak chcete podporiť rast a rýchlo dosiahnuť hustý trávnik, koste trávnik každé tri až päť dní, kým nebudete spokojní. Potom vyťahujte kosačku z kôlne len raz týždenne.

Krok 10: Opätovné hnojenie 

Hnojenie je základom starostlivosti o trávnik. Najmä mladý trávnik je závislý od správneho množstva živín. To mu prináša nielen silnú zeleň, ale aj odolnosť voči chorobám a burine. Správne načasovanie je dôležité, pretože trávnik potrebuje rôzne minerály a živiny v závislosti od ročného obdobia. Štartovacie hnojivo na trávnik je pri výseve ideálne na dodanie správneho množstva fosforu a draslíka do pôdy. Použitie ďalších hnojív potom závisí od ročného obdobia.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.