Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Kedy je najlepšie strihať tuje?

Tuje dlhodobo patria k najobľúbenejším rastlinám na živý plot. Je to preto, že majú hustú korunu a v krátkom čase dokážu vyrásť až do výšky 2 či 3 metrov. S intenzívnym rastom sa však spája aj povinnosť aspoň raz ročne ich zastrihnúť. Niektoré druhy by totiž bez pravidelnej starostlivosti mohli dorásť až do výšky 15 metrov. 

Na rozdiel od ihličnanov, ktoré majú krátke, len niekoľkotýždňové obdobie rastu, tuje rastú počas celého leta. V teplejšom podnebí to môže byť už od mája až do konca septembra. Za rok tak dokážu narásť aj o pol metra do výšky i do šírky. Pravidelné strihanie je preto nevyhnutné.  Inak sú veľmi nenáročné a nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Len ak je leto extrémne suché a horúce, treba ich zopárkrát poriadne zavlažiť.

Kedy a ako strihať tuje? 

Existujú tri prístupy k tomu, ako a kedy strihať tuje. Každý z nich má svoje opodstatnenie a je len na vás, ktorý si nakoniec vyberiete.

strihanie tuje

Pravidelné strihanie tují je nevyhnutné, zdroj: Bigstock

1. Strihanie tují dvakrát za rok 

Mnoho záhradkárov strihá tuje dvakrát za rok. Aj keď táto metóda vyžaduje viac práce než jeden rez ročne, výsledkom je zdravý, hustý a dobre vyzerajúci živý plot. Prvé strihanie je vždy zmladzovacie. Slúži na vytvarovanie živého plota a odstránenie konárov, ktoré sa poškodili počas zimy. 

Pri strihaní tují však treba dávať pozor na to, aby ste nezastrihli až do starého dreva. Konifery (ihličnaté dreviny) totiž netvoria dormantné, teda „spiace“ púčiky na starom dreve. Ak odstrihnete všetko zelené ihličie až na holý konár, odstránite tým všetky púčiky, z ktorých by mohli vyrásť nové výhonky. Na tuji tak zostanú nevzhľadné diery, ktoré sa už nikdy nemusia zaplniť

Preto aj pri výraznejšom omladení nechajte na každom konári aspoň 10 cm zeleného ihličia. Jednoduchým pravidlom je, aby ste neodstrihli viac ako 10 až 20 % z dĺžky konára, resp. 25 až 35 % z celkového ihličia. Miesto rezu nemusíte zatierať štepárskym voskom, pretože tuja sa hojí rýchlo, a všetky poranené miesta zakryje jej miazga.

tuje

Tuje patria k najobľúbenejším rastlinám na živý plot, zdroj: Bigstock

Najlepší čas, kedy strihať tuje druhýkrát, je na prelome leta a jesene (koncom augusta alebo začiatkom septembra). Teda vtedy, keď sa spomaľuje rast nových výhonkov. Účelom tohto strihania je dodať živému plotu finálny tvar, ktorý bude mať po celú zimu. Zároveň ho tým spevníte, takže bude odolnejší voči snehu. Ten z ostrihaných a dobre vytvarovaných tují ľahšie opadá, a tak ich nepoškodí svojou váhou.

Dvojfázové strihanie je dôležité najmä pre mladé tuje v období intenzívneho rastu, teda prvé roky po zasadení. Častou chybou menej skúsených záhradkárov je, že s prvým strihaním čakajú jeden či dokonca dva roky. Mladé tuje bez výchovného rezu však nevytvoria husté a silné koruny, pre ktoré sú také obľúbené. 

Na povzbudenie tvorby nových výhonkov treba začať so strihaním hneď, ako sa mladé stromčeky zakorenia a začnú vyháňať nové výhonky. Zo začiatku je dôležité strihať zľahka, najmä výhonky dlhšie ako 3 cm. Takýto výchovný rez bude rastlinu motivovať k tomu, aby začala tvoriť bočné výhonky. Práve z tých sa jedného dňa stane krásna a hustá koruna. S dvojfázovým strihaním preto pokračujte až dovtedy, pokiaľ nedosiahnete želanú výšku a šírku. Vtedy sa môžete rozhodnúť, či budete pokračovať so strihaním dvakrát ročne, alebo len raz.

2. Strihanie tují raz ročne na jar 

Niektorí záhradkári preferujú iba jedno strihanie za rok. Ide najmä o ľudí, pre ktorých je funkčnosť živého plota dôležitejšia ako estetika. V takomto prípade máte dve možnosti – strihať na jar alebo v jeseni.

Na jar sa strihajú od konca mája do polovice júna – vtedy, keď sa začnú objavovať nové výhonky. Presný čas, kedy strihať tuje, závisí od konkrétnej lokality a teplotných podmienok v daný rok. Jarným rezom môžete odstrániť všetky konáre, ktoré sa v zime poškodili, a dať živému plotu správny tvar. Najlepšie je tvarovať ho do pyramídy s oblým vrcholom.

Plochý vrchol má totiž viaceré nevýhody. Často sa na ňom počas zimy nahromadí ťažký sneh, ktorý ho môže polámať alebo rozštiepiť. Preto je lepšie tvarovať vrchol do oblúka, na ktorom sa drží oveľa menej. 

Jeden rez za rok dáva živému plotu prirodzenejší vzhľad, keďže nové letné výhonky zjemnia ostré kontúry a pekne zakryjú odrezané konce konárov.

3. Strihanie tují raz ročne na konci leta

Niektorí odborníci, ktorí sa venujú výsadbe a starostlivosti o živé ploty, odporúčajú strihať tuje až koncom leta – od 15. do 30. augusta. Vďaka jesennému strihu na konci obdobia rastu si živý plot udrží pevný kužeľovitý tvar po celú zimu. Predídete tým aj hromadeniu snehu na jeho vrchole. 

Ďalším dôvodom, prečo je lepšie strihať tuje až na konci sezóny, je ochrana hniezdiacich vtákov. Mnoho vtákov sa v priebehu mája a júna stará o mláďatá a ako ideálne miesta na stavbu hniezda si vyberajú tuje. Je to preto, že im ponúkajú výbornú ochranu pred predátormi. No nie pred človekom, a tak sa môže stať, že jarný rez hniezdiace samice vyruší a mláďatá zahynú. Na konci leta môžete tuje strihať bez obáv, keďže obdobie hniezdenia už skončilo. 

nožnice na živý plot

Nožnice na živý plot sú šikovným pomocníkom

Drastické skrátenie tuje: Ako na to? 

V niektorých prípadoch je nutné tuju zrezať aj viac ako o meter, pričom vrchol treba skrátiť až do starého dreva. Takýto postup vyžadujú najmä stromy, ktoré nikto nestrihal už niekoľko rokov. Vždy však výrazné skrátenie dobre zvážte, keďže tuje po odstránení vrcholu už nevytvoria nový. Namiesto toho začnú najvyššie položené konáre rásť do strán a vytvárať tzv. rozštiepený vrchol, ktorý nevyzerá pekne.

Ak potrebujete tuju drasticky skrátiť, lepšie je urobiť to postupne a s kvalitnými aku nožnicami na živý plot. Najvhodnejšie je odstrihnúť približne pol metra každý rok, až kým nedosiahnete požadovanú výšku. Vždy tak odstránite iba časť zeleného dreva a nezastavíte úplne rast vrcholu. Takýto postup síce spomalí rast, no výsledkom je krajšia rastlina

Ak však nemáte inú možnosť a strom musíte naraz drasticky skrátiť až do starého dreva, urobte tak na konci zimy. Tuje si, tak ako väčšina rastlín, cez zimu uchovávajú najviac živín v koreňoch. Na jar ich v miazge vytláčajú do konárov, aby spustili rast nových výhonkov. Ak by ste veľký kus vrcholu odrezali práve vtedy, tuja by prišla o množstvo živín. Slabšie stromy by takýto drastický zásah nemuseli prežiť. Dôležité je preto urobiť zásadný rez ešte na konci zimy po tom, ako drevo rozmrzne, no nie neskôr, ako v marci.

Ako odstrániť choré a odumreté výhonky na tuji? 

Ako pri každej rastline, aj pri tujach je najlepšie odstrániť odumreté, suché a choré výhonky hneď, ako ich objavíte. Aj napriek ich odolnosti voči chorobám a škodcom sa môže stať, že nejaký chorý konár raz za čas nájdete. Dôležité je skrátiť takýto výhonok až na zdravé drevo

Začnite odstrihnutím kúsok pod miestom, kde začína odumreté ihličie, a postupujte dolu konárom až kým neodhalíte zdravé zelené drevo. V extrémnych prípadoch treba odrezať celý konár až ku kmeňu. 

Po odstránení choré drevo vždy vyhoďte. Nenechávajte ho v blízkosti iných stromov alebo rastlín a nedávajte ho ani na kompost. Choroba by sa mohla zbytočne ďalej šíriť.

Ak budete postupovať podľa týchto rád, ako a kedy strihať tuje, odvďačia sa vám intenzívnym rastom a smaragdovozelenou farbou po celý rok. Sú to odolné stromy, ktoré budú vašu záhradu skrášľovať mnoho rokov, ak im doprajete potrebnú starostlivosť.

Hľadáte praktického pomocníka pri úprave živého plotu z tují? Pozrite si, čo všetko zvládne v teste od Rasťa Chválu z Garáž.tv.

 

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.