Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Starostlivosť o trávnik: Burina, choroby a škodcovia

Ako udržiavať trávnik

Či už ide o mach, ďatelinu, púpavy alebo sedmokrásky, burina v trávniku má mnoho tvárí.  Správnou starostlivosťou o trávnik však môžete rýchlo odstrániť divoký porast v záhrade a zabezpečiť, aby trávnik pokrýval celú plochu.

Čo môžete urobiť s machom v trávniku?  

Najúčinnejším prostriedkom proti nežiaducemu porastu v záhrade je pravidelné vertikutovanie, pretože nože vertikutátora účinne vytiahnu škodcov z priestorov medzi steblami trávy. Obzvlášť silný rast machu môže byť tiež znakom nedostatku živín v pôde. V takom prípade je vhodné dodať trávniku chýbajúce živiny pomocou uhličitého záhradného vápna.

Čo pomáha proti ďateline v trávniku? 

Či už ide o ďatelinu bielu, šťaveľ lesný alebo ďatelinu rohovú: ďatelina je jednou z najodolnejších burín a rada sa šíri v domácom trávniku. Keďže ďatelina uprednostňuje rast v suchej pôde chudobnej na živiny, jej šíreniu možno účinne zabrániť pravidelným zavlažovaním a dôkladným hnojením na jar. K prevencii zamorenia záhrady ďatelinou prispieva aj vertikutácia a pravidelné kosenie. Je však potrebné dbať na to, aby sa steblá trávy nekosili príliš nakrátko, pretože ďatelina rastie obzvlášť dobre na vysokom slnečnom svetle. Jednotlivé trávniky napadnuté ďatelinou preto môžete zakryť fóliou: Po štyroch týždňoch bez svetla ďatelina odumrie, zatiaľ čo okolitá tráva sa z dočasného nedostatku svetla rýchlo zotaví.

Nemôžete dostať svoj problém s burinou pod kontrolu pomocou vyššie uvedených opatrení?

V tomto prípade môže byť nákup prípravku na ničenie buriny poslednou možnosťou. Chemické herbicídy by však mali byť vždy poslednou možnosťou a mali by sa používať až vtedy, keď zlyhajú všetky opatrenia šetrnejšie k životnému prostrediu. Vyberte si kombináciu prípravku na ničenie buriny a trávnikového hnojiva, aby ste rýchlo odstránili všetky medzery, ktoré sa v trávniku objavia. Okrem toho je nevyhnutné dodržať osemhodinovú dobu aplikácie herbicídov – počas tejto doby nechoďte po trávniku ani ho nezalievajte.

Škodcovia v trávniku

Zelený, krásny trávnik je čoraz viac postihnutý škodcami a chorobami. Nedostatok živín často vedie k plesňovým chorobám na trávniku, ktorým sa dá zabrániť hnojením a správnou starostlivosťou o trávnik. Choroby sa na trávniku zvyčajne vyskytujú pri trvalo vlhkom a teplom počasí alebo pri zanedbávanej starostlivosti o trávnik. Väčšina chorôb trávnika je spôsobená hubami. Niektorí škodcovia môžu byť veľmi škodliví pre trávnik. Tu pomáha iba účinná kontrola, takže okrasný trávnik si zachováva svoj hustý zelený povrch. Posilnite trávnik tak, aby mu veľmi neprekážalo zamorenie škodcami. Pravidelná aplikácia hnojív, vertikulácia a správne zalievanie zaisťujú krásny robustný trávnik.

  1. Mravce
    Zamorenie mravcami možno rozpoznať podľa hniezd, ktoré vyzerajú ako malé pieskové kopce na trávniku. Žijú v symbióze s voškami, červami aj larvami motýľov. Podzemná aktivita mravcov môže poškodiť korene rastlín. Na mravce je vhodné použiť chemický prípravok proti mravcom, alebo rôzne pasce v podobe lepivých pásov. Mravce tiež môžete podkopať rýľom a preniesť na iné miesto kde nebudú rušiť.
  2. Chrústy
    Chrústy v trávniku spôsobujú jeho zožltnutie a oslabenie. Vážnejšie napadnutie v kombinácií so suchým obdobím vedie k úplnému zničeniu trávnika. Dospelé druhy chrústa kladú začiatkom leta vajíčka do jamiek v pôde do hĺbky až 15 cm. Z vajíčok sa neskôr vyliahnu larvy a tie požierajú korienky trávnika. Pri rozsiahlejšom poškodení je ideálne použiť insekticídy. Môžete skúsiť aj biologické prípravky. Najlepšie obdobie na postrek trávnika je na jeseň, vtedy sú larvy najcitlivejšie. Napadnuté miesta udržujte vlhké, aby trávnik nevyschol.
  3. Krtkovia
    Pokiaľ chcete mať istotu, že sa k vám krtko nasťahuje, stačí pod trávnik natiahnuť sieťku. Tento spôsob je jednoznačne najúčinnejší, pretože krtkovi zabráni prehrabať sa na povrch. Ak ste to však neurobili a krtka už na záhrade máte môžete vyskúšať niekoľko rôznych metód. Existuje nespočetný rad odpudzovačov vyludzujúcich pre krta nepríjemné zvuky a vibrácie. Môžete tiež skúsiť pasce, ktorými krtka chytíte.
  4. Dážďovky
    Dážďovky tvoria v trávniku malé kôpky pôdy, ktoré sa pri chôdzi, alebo kosení roztláčajú a tým dusia trávu a zároveň vytvárajú výborné prostredie pre rast burín. Dážďovky obľubujú hlavne ťažké pôdy. Trávniku neškodia priamo, naopak, skvele prevzdušňujú. Problémom sú však ich výlučky na povrchu. Výskyt dážďoviek je väčší na jar a vo vlhkom počasí. Môžete ich obmedziť zberom a zľahčovaním pôdy.
  5. Kováčiky
    Larvy kováčikov poškodzujú koreňový systém a spôsobujú oslabený porast. Problém s kováčikmi nastáva pri ich premnožení, keď zasiahnu väčšie plochy. Larvy požierajú mladé výhonky a korienky, dospelé jedince sú už neškodné. Vyhľadávajú vlhkú a nepremokrenú pôdu. V suchom prostredí hynú. Ak je lariev nadbytok, aplikujte insekticídy.
  6. Tipule
    Larvy sa vyskytujú najmä na slabo odvodnených a vlhkých trávnikoch. Spôsobujú žltnutie a slabnutie. Napadnuté rastliny majú obžraté korene, ľahko ich vytiahnete z pôdy. Za vlhkého počasia vyliezajú na povrch a obžierajú aj listy. V trávniku potom vznikajú prázdne miesta. Poškodenie sa prejaví na jar a jeseň, vtedy larvy dospievajú. Dospelé jedince kladú vajíčka na listy. Larvy sú citlivé na sucho a neznášajú slnko. Vhodnou prevenciou je prevzdušňovanie trávnika. Pri väčšom výskyte je potrebné použiť insekticídy, alebo biologické prípravky.

Choroby trávnika

  1. Hrdza trávnika
    Žltkasté, hnedé a čierne pustuly na listoch sú charakteristické pri zamorení trávy hrdzou. Na trávniku sa tiež vytvárajú žltkasté škvrny. Proti tejto hube spôsobujúcej hrdzu (Puccinia) sa dá bojovať iba dobrou starostlivosťou o trávnik. Vyvážené zalievanie a hnojenie zaisťuje zdravé a odolné trávnaté plochy. Po zalievaní by však trávnik mal byť schopný rýchlo vyschnúť. Suché počasie a pravidelné kosenie spôsobujú, že huba zmizne sama. Cielené kontrolné opatrenia hrdze trávnika preto zvyčajne nie sú potrebné.
  2. Červená nitkovitosť
    Laetisaria fuciformis je ochorenie trávnika, ktoré sa vyskytuje po celý rok, ale najmä pri vysokej vlhkosti a teplotách v rozmedzí od 15 až 20°C. Ochorenie trávnika možno rozpoznať nepravidelne sa objavujúcimi, vyschnutými plochami a rovnomennými červenými vláknami na špičkách listov. Príležitostne sa vyskytujú aj ružové výrastky. Hlavnou príčinou tohto ochorenia trávnika je slabý prísun živín. Pri cielených aplikáciách hnojív môžete hubu, ktorá spôsobuje zmenu farby, z trávnika ľahko odstrániť.
  3. Snehová pleseň
    Šedá snehová pleseň, tiež nazývaná hniloba týfusu, a ružová snehová pleseň sa vyskytujú v zime na mokrých pôdach. Vznikajú zradne pod snehovou prikrývkou, takže snehovú pleseň často objavíte v trávniku až neskoro. Pri hnilobe týfusu sa stonky trblietajú na trávniku do striebornej farby, alebo sa vytvoria sivé a hnedé škvrny. Najmä po roztopení snehu na jar sa lepia listy trávnika. Ružová snehová pleseň tvorí hnedo-šedé škvrny s čiastočne ružovými okrajmi. Proti obom hubám pomáha preventívne prevzdušňovanie a hnojenie trávnika. Rastúce teploty na jar vytláčajú huby a tráva môže krásne dorásť naspäť.
  4. Klobúkové huby
    Klobúkové huby poškodzujú trávnik len zanedbateľne. Sú prirodzenými obyvateľmi trávnika a nie sú jedovaté. Behom noci vyrastú sivé alebo svetlohnedé hubové hlavy zo zeme a ľahko ich na trávniku rozpoznáte. Rastú tri až štyri týždne a potom samé vymiznú. Klobúkové huby nie sú skutočnou trávnatou chorobou, a preto sa s nimi nemusí nevyhnutne bojovať. Ak sa ich však chcete zbaviť, pravidelne koste trávnik a dôkladne odstráňte odrezky trávnika z oblasti, kde sa vyskytli. Okrem toho trávnik zalievajte menej často a na jeseň aplikujte trávnikové jesenné hnojivo s pridaným draslíkom.
  5. Dolárová škvrnitá choroba
    Dolárová škvrnitá choroba, alebo dolárová škvrna (Sclerotinia homoeocarpa) má svoje meno podľa vyschnutých škvŕn na trávniku veľkosti mince. Túto chorobu určite neprehliadnete, nakoľko sa vzhľad postihnutej trávy veľmi odlišuje od zdravej zelenej. Aj pri tejto chorobe je za poškodením trávy huba. K tomu dochádza najmä v lete pri príliš teplých dňoch, na okrasných trávnikoch a na golfových ihriskách. Dolárová škvrna v trávniku môže počas rannej rosy a vysokej vlhkosti tvoriť jemný biely vrkoč, takzvané mycélium. Na odstránenie huby by ste mali polievať trávnik menej často, ale vo väčšej miere, aby voda prenikla hlbšie do trávnika. Okrem toho zabezpečte dobré sušenie trávnika, ako aj dobré prevzdušnenie vertikuláciou. Hnojivo s vysokým obsahom draslíka navyše posilňuje trávnik.
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.