Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Starostlivosť o trávnik: Jar a leto

Starostlivosť o trávnik na jar

Hneď ako sa skončia posledné mrazivé dni, začína sa záhradnícka sezóna. Intenzívna starostlivosť o trávnik je obzvlášť dôležitá, pretože na jar sa začína fáza rastu stebiel trávy, ktoré sú ešte oslabené zimou. Pravidelným kosením a správnym hnojením môžete svojmu trávniku zabezpečiť ideálny začiatok teplej sezóny.

Náš tip: V závislosti od počasia je najlepšie začať s jarnou starostlivosťou o trávnik koncom marca, alebo začiatkom apríla. Všeobecne však platí, že pri prvej jarnej starostlivosti o trávnik by sa teplota v noci mala pohybovať medzi 4 a 5 stupňami a pôda by nemala byť chladnejšia ako 10 stupňov.

Ako sa starať o trávnik na jar

  1. Odstránenie nečistôt
    Najprv zbavte trávnik všetkých zimných nečistôt – odstráňte popadané lístie, polámané konáre a vetvičky a zarovnajte všetky prípadné krtince.
  2. Kosenie
    Keď stonky trávy dosiahnu dĺžku približne 7 cm, je čas na prvé kosenie trávnika v roku. Dávajte pozor, aby ste trávu nekosili príliš nakrátko – pri prvej starostlivosti o trávnik je ideálna dĺžka strihu 4 až 5 cm. Neskôr môžete trávu skrátiť na 3 až 3,5 cm.
    Náš tip: Na jar by ste mali trávnik kosiť raz alebo dvakrát týždenne v závislosti od jeho rastu. 
  3. Prevzdušnenie pôdy
    Najmä pri veľmi pevných pôdach je dôležité zabezpečiť na jar dôkladné prevzdušnenie, a tým aj optimálny prísun živín. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je prehrabať pôdu hrabľami. Prípadne môžete použiť vertikutátor.
  4. Dosievanie trávnika
    Optimálny čas na opätovné zasiatie trávnika je na konci jari (koniec apríla, máj) alebo začiatok jesene, keď je dostatok vlahy a mierne teploty. Je veľmi dôležité, aby aj v noci boli teploty vyššie ako 12 °C, aby semená ideálne vyklíčili. Trávnik by sa mal znovu vysiať, keď vyzerá riedko, keď si všimnete prázdne miesta na trávniku po chladnej, alebo vlhkej zime ,alebo po vertikutácii trávnika. Nezáleží na tom, či bol trávnik tradične zasiaty alebo položený ako valcovaný trávnik, pretože nerovnomerný trávnik poskytuje priestor na rast buriny a machu. Aby ste burine a machu nedali žiadnu šancu, je nevyhnutným udržiavacím opatrením dodsievanie.
  5. Ideálna hodnota pH
    Trávnikovým rastlinám sa v kyslej pôde nedarí. Preto je obzvlášť dôležité, aby sa pri pôdach s nízkou hodnotou pH zvýšila aplikáciou vápna. Ideálna hodnota pH by sa mala pohybovať medzi 6 a 7. Príslušné testy na stanovenie hodnoty pH pôdy si môžete ľahko zakúpiť v záhradkárskych obchodoch. 
  6. Správne hnojenie
    Dôležitou súčasťou starostlivosti o trávnik na jar je hnojenie: Najlepšie je aplikovať jarné alebo štartovacie hnojivo bezprostredne po vertikutácii, pretože nakyprená pôda potom dokáže mimoriadne dobre absorbovať živiny. Ak ste predtým pôdu vápnili, mali by ste pred hnojením počkať 3 až 4 týždne. 
  7. Pravidelné zalievanie 
    Ak sa v daný deň neočakáva dážď, mali by ste hnojený trávnik následne intenzívne zaliať, aby sa granulát dobre rozpustil a na trávniku nevznikli nevzhľadné “spáleniny”. Namiesto krátkodobých minerálnych hnojív (napr. modré zrno) sa odporúča kúpiť špeciálne trávnikové hnojivá, ktoré trávniku dlhodobo poskytujú všetky dôležité živiny. Počas vegetačného obdobia od apríla do októbra by ste mali trávnik hnojiť každých 6 až 8 týždňov.Pieskovanie trávnika
  8. Pieskovanie trávnika
    Účelom pieskovania trávnika je zlepšiť fyzikálne a chemické vlastnosti pôdy. Piesok zvyšuje priepustnosť a pórovitosť substrátu, uvoľňuje vrchnú vrstvu na kompaktných ílovitých pôdach, vytvára lepšie podmienky pre vývoj koreňov a uľahčuje prenikanie vzduchu, vody a hnojív do koreňovej zóny. Vďaka poréznej štruktúre piesku sa vyhýbajte stagnácii vody, čo zase pomáha odstraňovať mach z trávnika. Okrem toho piesok vypĺňa všetky nerovnosti, čím vyrovnáva povrch trávnika. Stáva sa tiež odolnejším.
    Pre dosiahnutie najlepších výsledkov vykonávajte pieskovanie trávnika raz za sezónu. Neexistuje žiadny konkrétny termín na pieskovanie – dá sa to urobiť kedykoľvek. Prevzdušňovaním a vertikuláciou sa trávnik uvoľňuje a zrná piesku sa môžu voľne pohybovať v koreňovej zóne. Ak nevyplníte vetrané otvory pieskom, zatvoria sa a stratíte zamýšľaný účinok tohto ošetrenia.

Ako správne pieskovať

  • Na začiatku by sa mal piesok celoplošne rovnomerne aplikovať na celý trávnik pieskovačom. Piesok by sa potom mal dôkladne zapracovať do základov trávnika za pomoci vrchnej strany hrabieľ, širokým zmetákom, alebo zaťahovacou sieťou.
  • Základom je ťahať a tlačiť piesok po povrchu, aby sa z neho odstránili hrudy a zhluky a aby sa neukladali do dier. Ak sa pieskovanie vykonáva opakovane po dobu jedného či dvoch rokov, trávnik sa stane hladkým a rovným.
  • Ľahké a pravidelné pieskovanie zabezpečuje ochranu pred rastom plste, udrží hladký povrch počas celého roka a to bez námahy.
  • Silné a menej časté pieskovanie sa najlepšie aplikuje na trávniky, ktoré potrebujú úpravu pôdy, ako napr. trávnik, ktorý potrebuje zlepšiť svoje odvodňovanie. Silnejšie pieskovanie by sa malo aplikovať po vykonaní aerifikacie trávnika a je potrebné ubezpečiť sa, aby žiadny použitý materiál nezostal ako prebytočný na povrchu trávnika, pretože to zakryje a udusí trávu.
Polievanie záhrady

Polievanie záhrady v lete je veľmi dôležité.

Starostlivosť o trávnik v lete

Vysoké teploty a extrémne poveternostné podmienky môžu zo starostlivosti o trávnik v lete urobiť skutočnú výzvu. Či už ide o vlnu horúčav alebo silný dážď, Váš trávnik potrebuje zvýšenú starostlivosť, aby dobre prežil obdobie od júna do septembra.

Ako sa starať o trávnik v lete

  1. Tepelná ochrana vášho trávnika
    Aby tráva v záhrade odolala letným horúčavám, mali by ste trávnik počas letných mesiacov kosiť raz týždenne, ale nie kratšie ako 4 cm. Takto je lepšie chránený pred vysokými teplotami a odparovaním. Na kosenie trávnika je lepšie zvoliť chladné ranné alebo večerné hodiny, pretože silné poludňajšie slnko rýchlo spáli čerstvo pokosené nože.
  2. Pravidelné zavlažovanie
    Voda je najdôležitejším zdrojom živín pre váš trávnik, preto by malo byť pravidelné zavlažovanie neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o trávnik, najmä v horúcich letných mesiacoch. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je použiť zavlažovač, ktorý pravidelne rozvádza vodu po požadovanej trávnatej ploche. Dbajte na to, aby bola pôda dobre navlhčená do hĺbky asi 10 cm. V obzvlášť suchých obdobiach by sa mal postrekovač ponechať na rovnakom mieste približne 20 minút. V lete zalievajte trávnik podľa potreby každých 4 až 7 dní, najlepšie večer. 
  3. Ochrana pred silným dažďom Aby sa váš trávnik počas najbližších horúčav nepremenil na jednu veľkú kaluž blata, mali by ste v lete dbať aj na dobré prevzdušnenie pôdy. Preto sa odporúča pôdu opäť vertikulovať, najmä po výdatných dažďoch. To umožňuje rýchlejšie odtekanie vody a zabraňuje škodlivému zamokreniu.
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.