Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Starostlivosť o trávnik: Jeseň a zima

Starostlivosť o trávnik na jeseň

Aby váš trávnik dobre prežil chladné obdobie, je dôležité prijať niekoľko preventívnych opatrení pred nadchádzajúcou zimnou prestávkou. Pomôže to trávnatým rastlinám dobre odštartovať budúcu jar a zároveň vám to ušetrí veľa práce navyše v novom roku.

Ako sa starať o trávnik na jeseň

  1. Správne prevzdušnenie
    Pôdu, ktorá nebola na jar prevzdušnená, je potrebné pred zimnou prestávkou dôkladne prevzdušniť alebo skarifikovať, aby sa rastliny mohli cez zimu zotaviť a na jar opäť intenzívne klíčiť. Z trávnika by sa tiež malo pravidelne odstraňovať opadané a nahromadené lístie, aby steblá trávy neboli odrezané od potrebného prívodu vzduchu.
  2. Posledné hnojenie v roku  
    Zima je pre trávnaté rastliny obdobím, ktoré im uberá energiu. Z tohto dôvodu je dôležitou súčasťou jesennej starostlivosti o trávnik aj správne hnojenie. Posledné hnojivo v roku je najlepšie aplikovať v októbri – nezabudnite použiť nižšiu dávku a vyberte jesenné hnojivo s obsahom draslíka. Draslík je dôležitou živinou pre chladné zimné mesiace a má pozitívny vplyv na mrazuvzdornosť trávnikových rastlín.
  3. Kosenie trávnika na jeseň
    Aj keď tráva na jeseň nerastie tak rýchlo, nemali by ste sa pravidelného kosenia vzdať príliš skoro – to isté mimochodom platí aj pre zavlažovanie. V závislosti od počasia sa odporúča kosiť trávnik každé dva týždne až do októbra, alebo dokonca novembra. Posledný rez by mal byť kratší ako v lete: dĺžka noža 3 až 5 cm je ideálna pre zdravé prezimovanie trávnika.
  4. Zazimovanie trávnika
    Ak bude chladné obdobie pokračovať, rast bude stagnovať a trávnik začne zimný odpočinok. V zime leží sneh a ľad na zeleni, takže do tráv preniká menej svetla. Chlad prináša nielen nepríjemné teploty, ale spôsobuje aj tvrdú pôdu, ktorá obsahuje menej živín. Dodatočná hmotnosť ľadu a snehu navyše zaťažuje jednotlivé stonky, aj keď tuhé zrážky na trávach poskytujú určitú ochranu pred chladnými vonkajšími teplotami.
  5. Pripravte trávnik na zimu včas
    Jedným z najdôležitejších krokov je finálne orezávanie trávnika. Toto by sa malo urobiť skôr, ako trávnik úplne prestane rásť. Dávajte pozor na vonkajšie teploty. V miestnych zemepisných šírkach skúsenosti ukázali, že posledné prerezávanie trávnika sa môže uskutočniť koncom októbra a v relatívne teplej jeseni aj začiatkom až polovicou novembra.

Postup pri zazimovaní trávnika: 

  • Pred začiatkom obdobia snehu a mrazu skráťte trávnik do výšky asi 4 cm. Ak sú stonky príliš dlhé, môžu sa pod uzavretou snehovou pokrývkou ohýbať a následne viesť k hnilobe. Ak sú príliš krátke, mach sa môže šíriť aj počas zimy.
  • Odrezky opatrne prehrabávajte a odstráňte z povrchu tak, aby trávnik pod nimi počas zimy nehnil. Odstráňte tiež všetky zvyšné listy. Počas procesu kosenia budú rozdrvené a zmiešané s pokoseninami trávy, čím sa uvoľní  vynikajúci mulč (napríklad pre plochy pod bobuľovými kríkmi), alebo veľmi dobrý materiál na kompostovanie.
  • Ak je to potrebné, aplikujte jesenné trávnikové hnojivo. Vysoký obsah draslíka spôsobuje vyššiu mrazuvzdornosť rastlín. Prípadne rozložte tenkú vrstvu jemne preosiateho, zrelého kompostu na trávnik hrablami.
  • Ak trávnik vykazuje známky príliš nízkej hodnoty pH (napríklad tvorba machu), naneste vápno. Rovnomerne rozptýlite po povrchu, v najbližších týždňoch sa zmyje do zeme snehom a dažďom.
Trávnik v zime

Aj v zime je potrebné myslieť na váš trávnik

Starostlivosť o trávnik v zime

V zimnom období kým je pôda zamrznutá, alebo príliš mokrá, na trávnik radšej príliš nešliapte. Čas radšej využite na prípravu záhradnej techniky a náradia na nadchádzajúcu sezónu.

Ako sa starať o trávnik v zime

  1. Ak je to možné, v zime na trávnik nevstupujte
    Akonáhle do vašej záhrady príde zima, váš trávnik bude spať. Pokiaľ trávnik pokrýva mráz alebo dokonca sneh, nemali by ste vstupovať na trávnik. Pretože by ste mohli jednotlivé steblá trávy odlomiť.
  2. Trávnik nie je miestom zhromažďovania snehu
    Ak zametáte sneh v záhrade, neskladujte sneh odprataný zo strechy terasy, terasy a chodníkov na trávniku! Sneh navyše by výrazne stlačil snehovú pokrývku, ktorá tam už leží, čo by nadmerne zvýšilo zaťaženie snehom. Rozmrazenie veľkého množstva snehu by trvalo dlhšie a trávy pod ním by dostali príliš málo kyslíka a svetla, čo by mohlo viesť k chorobám ako je takzvaná snehová pleseň.
  3. Vyčerpanie po zime
    V okamihu, keď na trávniku začnú rásť prvé, nové trávy, môžete trávnik pohnojiť. Po dlhej zime je predsa pôda vyčerpaná a hladná po živinách. Ak je potrebná opätovná sejba alebo nový výsev, je najlepšie použiť komerčné štartovacie hnojivo s vysokým obsahom fosforu.
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.