Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Starostlivosť o trávnik: Základné vybavenie

Svieži zelený trávnik vo vlastnej záhrade – o tom sníva mnoho záhradkárov. Dobre udržiavaný trávnik nielenže vyzerá krásne, ale zároveň Vás pozýva stráviť hodiny oddychu v zeleni. Aby ste sa však mohli dlhodobo tešiť z vlastnej záhradnej idyly, najdôležitejšia je správna starostlivosť o trávnik: Pravidelné kosenie, hnojenie, zavlažovanie a vertikutácia sú nevyhnutnosťou.  

Starostlivosť o trávnik pozostáva z trojice činností: kosenie, zavlažovanie a hnojenie. Pre dobre udržiavaný trávnatý koberec by ste preto mali mať kosačku, rovnomerný zavlažovací systém, napríklad zavlažovač trávnika, a tiež hnojivo prispôsobené ročnému obdobiu (jarné, letné a jesenné hnojivo).

Rovnomerné rozmetanie trávnikového hnojiva uľahčuje rozmetadlo, ale granule môžete vyhadzovať aj ručne. Rozhodne odporúčame aj prevzdušňovanie trávnika, na ktoré môžete použiť hrable, špeciálne prevzdušňovacie topánky, alebo vertikutátor – v závislosti od veľkosti trávnika.

Ak sú na trávniku ostré okraje alebo kríky, vyžínače, kosy a nožnice na trávu skracujú trávnik tam, kam kosačka nedosiahne.

Najdôležitejšie nástroje pre krásny trávnik

Najdôležitejšie nástroje pre krásny trávnik

Najdôležitejšie nástroje pre krásny trávnik

Krásna záhrada má aj kus udržiavaného trávnika na piknikovú deku a lehátko. V závislosti od toho, aký veľký má byť tento trávnik, môže byť jeho údržba časovo náročná. Aby sme vám pomohli zorientovať sa v džungli náradia, máme pre vás niekoľko rád, ktoré kosačky a aké zariadenia sú užitočné a kedy.

Kosačka na trávu: základné vybavenie

Pomocou kosačky udržujete trávu na trávniku v požadovanej výške. Bez kosačky sa trávnik rýchlo zmení na lúku, preto patrí k základnému vybaveniu každého záhradného domčeka. V závislosti od veľkosti a umiestnenia záhrady sú na tento účel k dispozícii rôzne modely.

Benzínové kosačky majú slušný výkon a možno ich používať aj v záhradách bez blízkej elektrickej prípojky. Vďaka vyššiemu výkonu sú k dispozícii so širokou reznou plochou a veľkými zbernými košmi, takže sa s nimi dajú ľahko kosiť aj väčšie trávniky. Najmä staršie modely sú však často hlučné a ťažké. Benzínový motor navyše produkuje výfukové plyny. Benzínové kosačky sa oplatí používať vo väčších záhradách bez priameho pripojenia na elektrickú sieť.

Ak nechcete rušiť pokoj a ticho v záhrade ani pri kosení, elektrická kosačka je lepšou voľbou ako benzínová kosačka. Elektromotory sú tichšie a ľahšie, ale menej výkonné. Elektrické kosačky sú často menšie a ľahšie sa s nimi manipuluje, pretože nie je potrebné spúšťať motor. Potrebujete však aj pripojenie k elektrickej sieti v blízkosti a pri kosení musíte dávať pozor na kábel. Celkovo nie ste s elektrickou kosačkou takí mobilní, ale je bez emisií a je tichá. Elektrické kosačky sa oplatí používať v záhradách v blízkosti domu.

Akumulátorové kosačky sú alternatívou pre menšie plochy v rozmanitých záhradách. Hoci sú vďaka batérii ťažšie a ich výkon a doba prevádzky sú obmedzené, môžete sa ľahko dostať do najvzdialenejších kútov záhrady bez káblov a výfukových plynov. Akumulátorové kosačky sa oplatí používať v záhradách s menšími trávnikmi.

AKU kosačka EGO POWER+

AKU kosačka EGO POWER+

Vyžínače trávy a krovinorezy: Na okraje a kríky

Rotujúce plastové struny upravujú trávnik a sú poháňané buď elektrickým motorom v hlave, alebo benzínovým motorom na konci nosnej tyče. Rovnako ako pri kosačkách na trávu si môžete vybrať medzi benzínovými vyžínačmi, elektrickými vyžínačmi a akumulátorovými vyžínačmi. Benzínové modely sa oplatia najmä vtedy, ak chcete občas pokosiť vyššiu trávu, alebo vyčistiť priestor pod kríkmi.

Výkonné krovinorezy s nožmi namiesto struny sú tiež dobrou voľbou na prácu v kríkoch. Pri bežnom kosení hrán, alebo pokiaľ ide o malé trávniky, postačujú na dobre udržiavanú záhradu orezávačky trávnikov s elektrickým pohonom pomocou kábla alebo batérie.

Vertikulátory: Prevzdušňovanie trávnika

Ďalším doplnkom kosačky na trávu sú zariadenia, ktoré trávnik nekosia, ale udržiavajú. Proti trávnikovej plsti a machu môžete trávnik prevzdušniť vertikulátorom. Toto zariadenie trhá zem malými čepeľami a machom z trávnika. Pravidelná vertikulácia prináša krásny trávnik. Vertikulátor stojí za to najmä pre tienisté záhradné plochy, kde sa rýchlo vytvára mach. Aspoň raz ročne by mali byť všetky trávniky prevzdušnené. Najlepší čas, kedy vertikulovať trávnik, je počas obdobia maximálneho rastu vysadeného typu trávy. Aktívny rast totiž pomáha urýchliť regeneráciu.

Vertikutátor

Vertikutátor je dôležitým pomocníkom pri starostlivosti o trávnik.

Ručné záhradné náradie

Medzi užitočné ručné náradie, na ktoré by ste nemali zabudnúť patria:

  1. Hrable – vejárové hrable na opadané lístie a hrable s ostrými hrotmi na ťažšie činnosti (urovnávanie a príprava pôdy na sejbu, mulčovanie).
  2. Rýľ a lopata – na lemovanie záhonov alebo chodníkov a prípravu plôch na výsadbu.
  3. Zavlažovacie hadice – tam, kde zrážky nestačia, je potrebné vášmu trávniku dopriať závlahu aj inak, aby bol svieži a zdravý.
  4. Záhradné nožnice – na zabránenie prerastaniu a úhľadného vzhľadu okrasných rastlín budete potrebovať kvalitné ostré nožnice.
NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.