< Späť na Rady pre krásny trávnik

kosačka EGO POWER +

Rovnako ako na ľudské telo, ani na zelený koberec v záhrade nevplýva zima najlepšie. Aby trávnik chladné obdobie prežil v čo najlepšom stave, musíme sa oň správne postarať. Inak sa môže stať, že sa vám na jar „pomstí“ dierami alebo žltým či hnedým sfarbením.

Dôležitými faktormi, ktoré ovplyvnia, ako bude trávnik po zime vyzerať, sú správne zásobenie živinami, posledné hnojenie a prerezávanie pred zimou či správna výška trávnika. Ako by ste teda mali trávnik zazimovať? 

KOSENIE TRÁVY PRED ZIMOU

Na otázku, kedy kosiť trávnik pred zimou, neexistuje úplne jednoznačná odpoveď. Je to tým, že pozostáva z viac ako jednej odrody tráv. Bežné zmesi semien obsahujú rýchlorastúce rody a druhy, ale i tie pomalšie, takzvané nižšie trávy. Vďaka ním má trávnik hustú „základňu“, no pri veľmi neskorom poslednom kosení sa dostávajú do nevýhody. 

Kým rýchlorastúce trávy podporujú v raste posledné slnečné lúče neskorej jesene, nižšie trávy s nimi už nedokážu držať krok. V dôsledku toho ostanú v zime zatienené a na jar isto plné života nebudú. Ak spodným trávam v raste zabráni tienenie, môže to viesť až k ich „uhynutiu“. Celý trávnik bude potom riedky a s hnedými škvrnami. 

Kosenie s kosačkou EGO POWER +

Aby ste tomu zabránili, mali by ste posledné kosenie trávnika pred zimou vykonať včas. Odporúča sa, aby ste to stihli, kým teploty vonku neklesnú pod 7 °C. V niektorých oblastiach teda môže byť už v polovici októbra neskoro, inde to počká aj do novembra. 

Dôležitá je aj výška trávy, ktorú na zimu necháte. Ak kosíte „na hlinu“, na jeseň na to zabudnite. Ak necháte trávu príliš nízku, dochádza v zime k jej znehodnoteniu. Napríklad ju môže „spáliť“ mráz alebo sa vytvoria suché miesta. Ideálna výška kosenia by preto mala byť v rozmedzí od 3 do 6 cm v závislosti od druhov a odrôd trávy v trávniku. Pri kosení by ste nemali zabudnúť ani na strihanie okrajov trávnika špeciálnymi nožnicami. 

VERTIKUTÁCIA TRÁVNIKA

Vertikutáciu môžeme jednoducho vysvetliť ako prevzdušnenie trávnika. Tou činnosťou sa odstráni trávnatá plsť z machu, buriny či uschnutých častí trávy, aby sa „oslobodili“ korene. K prevzdušnenému koreňovému systému potom ľahšie prenikne vzduch, voda a živiny. Preto je to jedno z najdôležitejších opatrení pri starostlivosti o trávnik. 

Či je potrebné trávnik vertikutovať, zistíte pomocou jednoduchého a rýchleho testu. Bez tlaku prejdite kovovými hrabľami cez trávnik. Ak sa v nich zasekne plsť, je čas na vertikutáciu. Spraviť ju môžete pomocou prístroja, ktorý sa volá vertikutátor. Či už je elektrický, benzínový alebo ručný, má valec s kovovými nožmi. Vertikálne prerezávajú trávnik, a tým ho čistia. Takéto intenzívne prevzdušňovanie je však pre trávu „stresom“, takže by ste jej mali dopriať dostatok času na zotavenie pred zimou. Preto je najlepší čas na vertikutáciu už v septembri.

DOSIEVANIE TRÁVNIKA PRED ZAZIMOVANÍM

Odstránením všetkých zvyškov machu či buriny zvyčajne vznikajú aj viditeľné otvory v trávniku. Vytvára sa tým priestor na to, aby ste si detailnejšie obzreli, kde je potrebné opätovné nasadenie trávnika. Ak sú otvory na trávniku už veľmi veľké, semená trávnika by mali byť rozptýlené na veľkej ploche. 

Dosievanie trávnika má pred zazimovaním veľký zmysel, pretože vyrastajúce steblá trávy budú odolnejšie voči zime a mrazuvzdorné rovnako ako tie existujúce. Aby ste tento efekt skutočne dosiahli, nemali by ste s dosievaním dlho čakať. Mali by ste dosievať, kým sú teploty ešte okolo 10 stupňov.

HNOJENIE TRÁVNIKA PRED ZIMOU

Ak používate organické trávnikové hnojivo, je dôležité hnojiť pravidelne. Ideálne je, keď to budete robiť raz koncom jari a raz na jeseň. Jesenné hnojivo môže aplikovať už v septembri, no vo všeobecnosti za najlepšie obdobie na posledné hnojenie trávnika pred zimou považuje október. 

Keďže sa však organicky viazané živiny premieňajú v závislosti od teploty a vlhkosti, nemusíte sa obávať nadmerného hnojenia alebo vylúhovania, ak toto obdobie presne nedodržíte. Opäť však dlho nečakajte a po polovici novembra už radšej použite zimné hnojivo na trávnik.

Dôležité tiež je, aby ste v jesennom hnojení dopriali trávniku dostatok draslíka. Tento prvok zvyšuje stabilitu bunkovej steny a mrazuvzdornosť, čo sú dve vlastnosti, ktoré pomôžu chrániť váš trávnik v zime pred poškodením.

hrabanie lístia na jeseň

Zdroj: Bigstock

ÚDRŽBA TRÁVNIKA PRED ZIMOU 

Ak ste už všetky potrebné úkony pred zazimovaním trávnika vykonali, pokúste sa ho zaťažovať len na nutné minimum. Určite sa vyhnite nadmernému zalievaniu. Odporúča sa nepolievať vôbec, keďže jesenné obdobie znamená aj dostatok prirodzenej vlahy.

K správnej údržbe trávnika rozhodne patrí pravidelné hrabanie lístia. Dokonca aj izolovaný výskyt listov môže spôsobiť, že sa trávnatej ploche nedostáva svetlo. Ako dôsledok toho sa zvykne objaviť hniloba, plesne či plesňové infekcie. Pod súvislou vrstvou lístia môže v najhoršom prípade „zahynúť“ celý trávnik.

Aby bol trávnik dostatočne chránený aj v zime, nemali by ste naň vstupovať v mraze alebo po snežení. Zamrznuté stonky trávy sa ľahšie lámu, stlačený sneh na ne zase tlačí.