Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Pílenie a rezanie dreva motorovu pílou

Pílenie palivového dreva nemusíte zveriť do rúk odborníka, možno to zvládnete aj sami. Ušetrí vám to peniaze, a navyše je to aj skvelá fyzická aktivita. Pritom je to celkom jednoduché. Ak použijete akumulátorovú reťazovú pílu, stačí vytiahnuť batériu z nabíjačky, zasunúť ju do reťazovej píly, preveriť ostrosť zubov, doliať olej do nádržky a môžete sa pustiť do práce. Poradíme vám, akú pílu či strom si vybrať, aby vám pílenie dreva šlo naozaj od ruky. 

NAJLEPŠIE VYBAVENIE NA REZANIE PALIVOVÉHO DREVA

Na rezanie palivového dreva sa tradične používali ručné píly. Vyžaduje sa však veľa manuálneho úsilia, aby zuby píly do dreva dobre prenikali. Musíte vynaložiť veľké množstvo energie, a to najmä pri manipulácii s obzvlášť veľkou guľatinou. Píly na drevo sú preto v dnešnej dobe najmenej obľúbenou možnosťou. Ručné píly, najmä tie menšie, však môžu byť výborný pomocníkom na pílenie dreva v byte. 

Prakticky bez námahy je pílenie dreva na cirkulári. Cirkulárka je stolová píla na stabilizačných nohách. Jej silné ozubené koleso si rýchlo a ľahko poradí aj s hrubšími polenami.

Využiť môžete tiež elektrické píly, ktoré sú výkonné, tiché a nenáročné na údržbu. Limitujú vás ale káblom. To pri pílení predovšetkým väčšieho dreva nie je veľmi bezpečné. Postačia však na občasné pílenie slabších polien, ktoré využívate napríklad na zakúrenie v krbe. I elektrické píly už nájdete i v prevedení vhodnom na pílenie v byte. Najnovšie modely majú aj funkciu odsávania prachu a pilín, takže pri skracovaní dosiek či rezaní dreva do krbu neurobíte takmer žiadny neporiadok. 

Najobľúbenejšou možnosťou je dnes kvalitná akumulátorová reťazová píla. Motorové reťazové píly sú vhodné najmä vtedy, ak spracovávate väčšie množstvo palivového dreva alebo ho pílite pravidelne. Majú vysoký výkon, dlhú výdrž, vysokú reznú rýchlosť a sú spoľahlivé. Výber vhodnej reťazovej píly závisí od toho, koľko dreva a akej veľkosti máte v úmysle rezať.

Po narezaní guľatiny na správnu dĺžku je na štiepanie dreva ideálna sekera. Rozdelíte ňou väčšie bloky na polienka, ktoré sa zmestia do kozubu či piecky. Sekeru opäť bez problémov využijete aj v byte. Zaobstarajte si ale vhodnú podložku, parketám zásah sekerou neprospeje. 

Pílenie dreva motorovou pílou Egopower

Pílenie dreva motorovou pílou Egopower

AKO SI UĽAHČIŤ PRÁCU PRI PÍLENÍ DREVA

Aby ste drevo neznehodnotili, stavte pri pílení na šikovných pomocníkov. Jedným z nich je klasická koza. Umožňuje šikovné rezanie polien, guľatiny a krátenie silnejších vetiev. Zostaviť ju pritom môžete aj z hladkých silnejších konárov a kmeňov. 

Ďalším pomocníkom je držiak na pílenie dreva. V tomto nástroji sa drevo zafixuje vďaka zubom, ktoré sú v jeho vrchnej časti. Je to praktický a rýchly spôsob pílenia palivového dreva. 

Pri sekere zase stavte na protišmykové materiály, odolné voči vlhkosti, suchu a chladnému počasiu. Šikovným pomocníkom je sekera, ktorej povrch je potiahnutý niektorým zo špeciálnych povlakov. Napríklad xylánom, čo je hi-tech látka znižujúca trenie. Zabezpečuje, že čepeľ hladko prenikne do dreva a s ľahkosťou ho rozštiepi.

AKO SI VYBRAŤ NAJLEPŠÍ STROM PRE PALIVOVÉ DREVO

V ideálnom prípade by ste si mali vybrať strom, ktorý je nielen suchý, ale aj pozostáva z hustých vlákien. Vďaka nim bude doba horenia dlhá. Aj keď je pravda, že každý druh stromu bude horieť, odroda tvrdého dreva s intenzívnejšou dobou horenia zníži množstvo, ktoré spotrebujete, a teda aj musíte rezať. 

Väčší úžitok je tiež zo spaľovania čistého a suchého tvrdého dreva namiesto akéhokoľvek stromu, ktorý obsahuje ťažkú živicu alebo miazgu. Mokrý či miazgový ťažký strom môže pri horení produkovať prebytočné sadze, čo vedie k upchatiu komína.

Palivové drevo pripravené na spálenie

Palivové drevo pripravené na spálenie

VÝRUB STROMU NA PALIVOVÉ DREVO

Keď nájdete vhodný strom, ktorý chcete použiť na palivové drevo, mali by ste ho skontrolovať, aby ste sa uistili, že nie je zhnitý. Ak rúbete stromy ďalej od miesta, kde budete drevo spracovávať, je potrebné vziať do úvahy celkovú veľkosť a hmotnosť guľatiny a konárov. Aby sa vám s vyrúbaným stromom manipulovalo ľahšie, rozrežte ho na zemi na menšie kúsky. V prípade, že sa chystáte rúbať mimo svojho pozemku, overte si legálnosť takéhoto konania. 

AKO REZAŤ PALIVOVÉ DREVO MOTOROVOU PÍLOU

Keď budete mať strom pripravený na spracovanie na palivové drevo, môžete použiť pílu. Pred pílením skontrolujte rezný materiál, či sa v ňom nenachádza nejaký kov, najčastejšie v podobe klinca a skrutky, alebo kameň. Tvrdé predmety by mohli poškodiť reťaz a niekoho pri zraniť. Skontrolované rezivo umiestnite do stojanu tak, aby ste pri pílení mali dostatočný priestor. Pevne ho zaistite, aby sa nehýbalo. 

Motorová píla EgoPower

Motorová píla EgoPower

Samotné pílenie sa realizuje spodnou časťou, tou, ktorá je čo najbližšie k hlave píly. Týmto spôsobom dosiahnete maximálne využitie oporných zubov. Počas práce vždy sledujte rez a na rezivo vyvíjajte optimálny tlak. Netlačte príliš, aby sa nestalo, že poleno prerežete prekvapivo rýchlo a píla sa vám vymkne spod kontroly. 

Čerstvo narezané palivové drevo umiestnite na suché miesto a nechajte ho vyschnúť. Čím menšie kúsky dreva to budú, tým kratšie to potrvá. Síce to môže trvať až dva roky, no použitie vlhkého palivového dreva nie je dobrý nápad. Často totiž nadmerne dymí a na horenie spotrebúva viac tepla. 

AKO NA BEZPEČNOSŤ PRI PÍLENÍ DREVA

Rezanie palivového dreva môže byť mimoriadne riskantné, ak nemáte vhodné ochranné prostriedky. Či už používate pílu na drevo, sekeru na štiepanie dreva alebo reťazovú pílu, vždy sa odporúča ochrana tváre, najmä očí. Môžu to byť napríklad ochranné okuliare.

Tí, ktorí používajú benzínovú reťazovú pílu na rezanie palivového dreva, by mali myslieť na ochranu uší, aby vám v nich ani len dočasne nehučalo. Staviť môžete aj na akumulátorovú pílu, ktorej výhoda je v oveľa nižšej hlučnosti. 

Náhodným porezaniam, spôsobeným odletujúcimi štiepkami, zase zabránite nohavicami z hrubej tkaniny a vrchným dielom s dlhým rukávom. Vzniku pľuzgierov a trieskam zase predídete kvalitným párom ochranných pílových rukavíc. Respirátor alebo nákrčník cez ústa a nos vás pre zmenu ochránia pred vdychovaním drevných vlákien. 

Nezabudnite ani na pevné ochranné topánky, ktoré znížia riziko zlomeniny. Čerstvo narezané drevo je poriadne ťažké. Najmä ak vám pristane na nohe.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.