Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Založenie trávnika sejbou alebo položením trávnikového koberca: Ako na to?

Založenie trávnika a jeho údržba nie sú úplne jednoduché. Vyžadujú veľa času i námahy. Vynaložené úsilie sa vám však vráti v podobe mäkkého koberca, ktorý nelahodí len vášmu oku, ale prispieva aj k zlepšeniu klimatických podmienok vo vašom regióne. V tomto článku vám ukážeme, ako na založenie trávnika sejbou a tiež položením trávnikových kobercov. 

Ako založiť trávnik siatím? 

  • Príprava pôdy

Trávnik je dlhodobá kultúra. Aby vydržal krásny dlhý čas, musíte pôdu na siatie správne pripraviť. Najvhodnejšia je na založenie trávnika stredne ťažká a priepustná pôda. Vlastnosti piesočnatého druhu môžete vylepšiť pridaním ťažkej zeminy. Ťažkú pôdu zase odľahčíte pridaním piesku. V oboch prípadoch treba na m2 5 až 10 kg. 

Plochu, kde sa chystáte založiť trávnik, by ste mali zrýľovať, prípadne skypriť, a tiež z nej vybrať korene burín. Ideálne je, ak môžete dať navrch vrstvu humusovej zeminy. Napríklad rozhodiť kompost (3 kg na m2) alebo pohnojiť superfosfátom (60 až 80 g na m2) a draselnou soľou (30 až 50 g na m2).

zakladanie trávnika a príprava pôdy

Pri zakladaní trávnika je správna príprava pôdy veľmi dôležitá

Najvhodnejšie je pripraviť si pôdu už v zime, ale ak ste to nestihli, nevadí. Môžete tak spraviť  až do polovice mája. Je ale dôležité, aby ste ju pred siatím trávy nechali zopár dní uľahnúť.

  • Siatie

Ešte pred samotným založením trávnika si premyslite, na aký účel ho budete najviac využívať. Podľa toho si potom vyberte druh trávy na výsev. Trávne osivo si môžete kúpiť na vytvorenie anglického trávnika alebo trávnika na šport či odpočinok. 

Na výber je tiež trávna zmes, ktorá sa hodí na tienisté miesta. Je len na vás, aký typ si zvolíte. Pamätajte si však, že vždy budete potrebovať približne 30 g trávnej zmesi na m2.

Najvhodnejší čas na založenie trávnika sejbou je od polovice apríla do polovice mája. Ak to v tomto období nestihnete, môžete trávu zasiať aj od polovice augusta do polovice septembra, prípadne počas celého leta. Vtedy ale myslite na to, že bude potrebovať pravidelnú zálievku.

zakladanie trávnika sejbou

Založenie trávnika siatím je pracnejšie, no šetrí peňaženku

Ako postupovať pri siatí trávnika? 

V záhradke môžete trávne osivo zasiať ručne, stačí ho voľne rozhodiť. Osivo si vždy rozdeľte na dve časti. Najskôr rozhoďte prvú polovicu jedným smerom, potom druhú kolmo na ňu, do druhého smeru. Na okrajoch sa snažte vysievať hustejšie.

Semená zapracujte do zeme hrabľami do hĺbky cca 1 cm a pritlačte valcom alebo šliapacími doštičkami, ktoré sa pripevňujú na topánky. Prípadne si môžete pomôcť dlhšou širšou doskou, ktorú poprekladáte z miesta na miesto. 

Aby semená rovnomerne vyklíčili, dôležité je udržiavať pôdu stále primerane vlhkú. Zalievajte ju s postrekovačom s jemným rozprašovačom, aby ste ich, alebo dokonca aj zeminu, zbytočne nevyplavili. Najlepší čas na zálievku je ráno alebo večer. 

Kedy začne tráva po siatí rásť a na čo si dať pozor? 

Asi po 10 dňoch od založenia trávnika sa začnú ukazovať prvé zelené lístky. Keď tráva dorastie približne do výšky dlane, musíte ju pokosiť. Prvýkrát koste radšej len s kosákom alebo kosou, aby ste mladé rastlinky so slabými korienkami nevytiahli von. Po pokosení môžete trávnik opäť povalcovať, prípadne zatlačiť doskou. 

Nový trávnik vyžaduje kosenie vždy, keď dorastie do výšky 8 až 10 cm. Treba ho kosiť na výšku 2 cm, ale počas horúceho leta a pod stromami na 4 cm. Pravidelným kosením kosačkou odstránite aj výskyt jednoročných burín. 

kosenie trávnika

Po založení trávnika nezabudnite na pravidelné kosenie

Ako založiť trávnik kladením trávnikového koberca? 

Trávnikovú plochu môžete rýchlejšie, no i drahšie, vytvoriť aj položením hotových trávnikových kobercov, pásov alebo dlaždíc. Pri tomto spôsobe je motivujúce najmä to, že výsledok vidíte hneď po skončení práce. Navyše môžete takto trávnik založiť prakticky počas celého roka, okrem mrazivých dní. Ako pri tom postupovať? 

  • Príprava pôdy a odburinenie

Aj tento spôsob založenia trávnika vyžaduje najprv správnu prípravu pôdy. Mala by byť zbavená burín, či už mechanicky alebo postrekom, a skyprená. Treba ju tiež vhodne pohnojiť. Najlepšie buď rozhodením kompostu, alebo dodaním umelého hnojiva na trávnik. 

Pri založení trávnika trávnikovým kobercom je odburinenie, hoci aj postrekom, naozaj dôležité. Je to preto, aby sa správne zachytil a vyvinul koreňový systém. Takýto koreňový systém vyžaduje dobrú priepustnosť živín i vody a vzduchu. Preto je vhodné zmiešať zeminu s pieskom. 

Pri príprave plochy na zakladanie trávnika nezabudnite na to, že výška trávnikového koberca je približne 2 až 3 cm. Prispôsobte tomu teda aj terénnu úpravu. 

zakladanie trávnika a odburinenie

Pri zakladaní trávnika trávnikovým kobercom je odburinenie nevyhnutné

 

  • Dôkladné zalievanie plochy pripravenej na zakladanie trávnika

Terén pripravený na kladenie trávnikového koberca dôkladne zalievajte, aby sa ukázali prípadné nerovnosti terénu, ktoré ešte bude treba opraviť. Uľahnúť ho môžete nechať aj niekoľko dní. Pri pokladaní trávových pásov však nezabudnite na to, že ich musíte ukladať vždy na suchú pôdu

  • Ukladanie trávnikového koberca 

Keď je pôda pripravená a dostatočne suchá, môžete sa pustiť do kladenia trávnikového koberca. Mali by ste to spraviť okamžite po jeho dovezení, preto je dôležité nachystať terén na zakladanie trávnika vopred. 

Či už ste si vybrali trávové pásy alebo dlaždice, vždy ich ukladajte na spôsob „murovačky“. To znamená, že s druhým pásom začínajte nad polovicou prvého. Jednotlivé koberce či dlaždice k sebe poriadne pritlačte a zvyšky odrežte. 

Pri tejto práci používajte širšiu dosku, aby ste trávnik nepoškodili. Koberec takto postupne utláčajte do pôdy a odstraňujte vzduch, ktorý sa pod ním nahromadí.

založenie trávnika trávnikovým kobercom

Založenie trávnika trávnikovým kobercom je rýchle, no drahšie

Na čo nezabudnúť pri zakladaní trávnika trávnym kobercom? 

Pred položením trávnikových pásov myslite aj na praktickú súčasť akou sú ostrovčeky s farebnými rastlinami alebo vydláždené plochy určené pre terasový nábytok, poprípade bazén. Po položení trávnikových pásov je dôležité, aby ste trávnik 12 dní pravidelne a dôkladne zalievali. Vďaka tomu sa dobre zakorení. Ideálne je, ak máte doma automatický závlahový systém, ale môžete polievať aj ručne, najlepšie hadicou. Dbajte však na to, aby ste po ňom zbytočne nechodili a chráňte ho aj pred domácimi miláčikmi. 

Po 12 dňoch môžete spraviť skúšku správnosti. Chyťte trávnik za trs trávy a pomaly nadvihujte. Ak sa nadvihnúť nedá, už sa dobre zakorenil. Môžete ho teda pokosiť a začať naplno využívať.

A aká kosačka je vhodná na takýto trávnik? Klasická akumulátorová kosačka je výborná aj na kosenie trávnikových kobercov, pretože má dobre naostrený nôž, ktorý trávne korienky nevytrháva zo zeme. 

Vhodné je tiež kosiť ho po založení na dvakrát. Jedným kosením by ste totiž mohli odstrániť všetky zelené listy a ostane vám len žltý trávnik, keďže do spodnej časti trávy nepreniklo počas zakoreňovania slnko.

Tip na záver 

Či už sa rozhodnete pre založenie trávnika sejbou alebo položením trávnikového koberca, pamätajte si, že najdôležitejšia je pravidelná starostlivosť. Len tak bude zdravý a krásny dlhý čas. Okrem hnojenia nezabudnite na vertikuláciu (prevzdušnenie) a dosievanie, ak to bude potrebné. 

 

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.