Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Jesenné práce v záhrade

Teraz, keď denné teploty postupne klesajú a skracuje sa čas slnečného svitu, je čas začať s prípravou záhrady na jeseň. Mnohí záhradkári si namiesto jesene volia skorú jar, kedy v záhrade urobia tú najťažšiu prácu. Keď si však prácu dobre naplánujete, na jeseň si viete jarné práce v záhrade podstatne uľahčiť. Nezanedbané jesenné upratovanie povedie k produktívnejšej vegetačnej sezóne v budúcom roku a zdravšiemu trávniku. V nasledujúcich riadkoch nájdete tipy na jesenné záhradné v záhrade, ktoré pomôžu udržať vašu záhradu šťastnú a zdravú.

Zastavte šírenie chorôb

Je dobrým zvykom koncom jesene odstrániť z trávnika všetok chorý organický materiál a opadané plody, aby sa v nasledujúcom roku zastavilo šírenie škodcov a chorôb. Túto prácu je potrebné vykonávať počas celého roka, ale na jeseň je obzvlášť dôležité odstrániť všetko, čo by chcelo v záhrade prezimovať a na jar by vám mohlo spôsobiť problémy.

popadané lístie

Opadané lístie nie je odpad

Mulčovanie listov na jeseň vytvorí na vrchnej časti pôdy teplú prikrývku, ktorá sa pomaly rozkladá na humus, ktorý vyživuje pôdu. Ak máte na pozemku listnaté stromy, mulčovanie je jednoduché. Nechajte listy opadávať na záhradu a následne ich posekajte na drobné kúsky pomocou kosačky na trávu. Alternatívnou možnosťou je povysávať lístie vysávačom na lístie a vysypať ich do kompostéra. O rok budete mať k dispozícii kvalitný kompost, ktorý je výborným zdrojom nutrientov pre trávnik aj zeleninovú záhradku. Viac nápadov, ako využiť opadané lístie v záhrade, nájdete v tomto článku.

Vráťte živiny do pôdy

Vaša záhrada sa celé leto usilovne snažila prinášať úrodu a z pôdy vyčerpala veľa živín na vytvorenie nádherných kvetov a chutných plodov. Vráťte jej časť živín tým, že do pôdy zapracujete kompost. Ten si môžete ľahko vyrobiť doma pomocou kompostovej kopy alebo kompostéra, v ktorom sa z lístia, zvyškov jedla a inej organickej hmoty stane výborná prísada, ktorá pôde nielen dodá živiny, ale zároveň zlepší jej schopnosť zadržiavať vlahu. Kompost rozmiestnite po záhrade a zapracujte ho do vrchných 5 cm pôdy. Odtiaľ urobí ťažkú prácu revitalizácie pôdy za vás.

kompostovanie bioodpadu

Vyberte cibuľky z pôdy na prezimovanie

Georgíny, kaly a gladioly nesmú v zime zamrznúť. Preto vám odporúčame ich cibuľky uskladniť v interiéri. Pred prvými mrazmi ich vykopte, odstráňte z nich hlinu a uložte ich na chladné a suché miesto, napríklad do pivnice alebo na inom mieste, kde teplota neklesne pod nulu. Cibuľky počas zimy pravidelne kontrolujte a všetky, ktoré začínajú hniť, vyhoďte.

Taktiež, ak máte v exteriéri rastliny citlivé na mráz, nezabudnite ich presunúť do interiéru. Týka sa to najmä byliniek a sukulentov.

Presádzanie trvaliek a výsadba jarných cibuľovín

Zároveň je na jeseň čas presadiť trvalky ako napr. pivonky, kosatce, ľalie, konvalinky, astilby alebo srdcovky. Tieto kvety môžete presadiť aj na jar, ale ak to urobíte na jeseň, rastlinky sa lepšie zakorenia a nasledujúci rok vytvoria viac kvetov. Po presadení je potrebné rastliny zalievať do napadnutia prvého snehu, resp. kým pôda nezamrzne. Mnohé z obľúbených jarných kvetov ako tulipány, narcisy, hyacinty alebo krokusy je taktiež potrebné vysadiť na jeseň, aby v nasledujúcu jar včas rozkvitli.

rozdelenie cibuliek

Rozsaďte trvalky

Jedným zo spôsobov, ako ušetriť peniaze v záhrade, je rozmnoženie trvaliek ich rozdelením. Okrem toho, že získate nové rastliny, ktoré môžu skrášliť inú časť záhrady, im zároveň pomôžete zaplniť sa, zlepšiť kvitnutie a zabrániť preplneniu. Pre čo najzdravšie trvalky je ich rozsadenie dôležitou jesennou úlohou. Mnohým trvalkám prospieva delenie, najmä ak sú preplnené a príliš veľké na svoj priestor. Ak chcete rastliny rozdeliť, vykopte ich spolu s koreňmi. Následne jemne vytraste zeminu z koreňov a nájdite miesto, kde sa dá rastlinka ľahko rozdeliť na časti. Tie rozmiestnite po záhrade a na jar vaša záhrada opäť krásne rozkvitne.

Zozbierajte semená

Keď sa vaše rastliny vysemenia, máte možnosť zozbierať semená a odložiť si ich na nasledujúci rok. Zbierajte semená len z tých najsilnejších a najvýnosnejších rastlín. Vďaka tomu bude na budúci rok vaša záhrada ešte bohatšia ako tá tohtoročná.

Verím, že vám tieto tipy pomôžu nezabudnúť na žiadnu z dôležitých jesenných prác v záhrade. Starostlivosť, ktorú záhrade venujete na jeseň, vám prinesie bohatú úrodu nasledujúci rok a podstatne uľahčí prácu v záhrade na jar.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.