Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Pôdopokryvné rastliny ako náhrada trávnika | EGO POWER+

Náhrada trávnika: Aké pôdopokryvné rastliny vybrať

Založiť trávnik na strmom svahu, na miestach príliš vystavených slnku alebo naopak na tienistých miestach sa nie vždy musí podariť. Najhoršie podmienky na pestovanie trávnika sú pod hustými porastami drevín, kde je stále tieň a sucho. Problematický býva aj kamenistý povrch či roztrieštenosť parcely. Neexistuje trávna zmes, ktorej by sa v takýchto podmienkach darilo. Rovnako by bolo náročné takéto plochy udržiavať dlhodobo. Preto je vhodné poobzerať sa po iných možnostiach.

Na problematické plochy môžeme zasadiť pôdopokryvné rastliny či dreviny, plazivé ihličnany alebo kobercovito sa rozrastajúce trvalky. Tie záhradu nielen ozelenia, ale svojimi kvetmi aj farebne skrášlia.

Ako postupovať pri náhrade trávnika

Pôdopokryvné rastliny, ktoré si vyberieme, by mali byť v čase dospelosti vysoké iba 0,25 až 0,6 m. Nižšie sadíme dopredu, vyššie dozadu alebo tam, kde je terén veľmi nerovný či balvanovitý.

Pôdu pred vysadením porýľujeme a zbavíme podzemných častí trvácich burín. Sadenice vysádzame hustejšie, aby sa porast rýchlo zapojil. Počas vegetácie rastliny zavlažujeme, okopávame a plochu vyplievame. Tieto práce nám odpadnú, ak po vysadení pôdu pokryjeme štiepkou alebo drvenou kôrou.

starostlivost-o-trvalky

Aké pôdopokryvné rastliny zvoliť?

Trvalky

Z pôdopokryvných rastlín sú vhodné najmä vždyzelené plazivé alebo nízke trsnaté druhy, ktoré dlho vydržia na stanovišti.

V slnečných polohách sa darí klinčekom, arabkám, materinej dúške, plamienkom, nenáročným rozchodníkom, veronikám, trávničkom, nízkym zvončekom, pamajoránu, jastrabníku, plešivcom a iným.

Na tienisté a polotienisté miesta môžeme z pôdopokryvných rastlín vysadiť hluchavku, pľúcnik, machovičku, čerkáč peniažtekový či zbehovec.

Trvalky sa rýchlo rozrastú a vytvoria krásny koberec s príjemnou vôňou. Ich udržiavanie je veľmi jednoduché, stačí ich maximálne 2-krát za rok ostrihať aku ručnými nožnicami.

Ihličnany

Ako náhrada trávnika sú vhodné predovšetkým plazivé a poliehavé ihličnany. Skvelá je napríklad borievka a jej kultivary. Z ďalších ihličnanov môžeme použiť borovicu horskú, smrek štíhly či  do tieňa ideálny tis červený.

ihlicnan

Listnáče

Nízke listnaté skalníky plochu nielen zazelenajú, ale aj krásne ozdobia. Na konci jari sú posiate drobnými bielymi alebo svetloružovými kvetmi, na jeseň zase červenými korálikmi plodov. Vhodné sú najmä vždyzelené druhy ako skalník dammerov, skalník drobnolistý alebo skalník položený.

Z opadavých druhov, ktoré na jeseň zdobia oranžovočervené listy, môžeme použiť skalník rozprestretý, skalník pritlačený či skalník včasný.

Zo zanovätí odporúčame na žlto kvitnúcu poliehavú zanoväť rozloženú a polovzpriamenú a takistofialovočervenú zanoväť purpurovú. Dorastá do výšky až 0,6 m.

Vhodné sú aj niektoré kultivary dráča thunbergovho. Napríklad dráč zelený, červený či žltolistý. Nátržník krovitý, ozdobený od mája do konca leta žltými kvetmi, poslúži ako skvelá alternatíva trávnika na južných svahoch, keďže dobre znáša sucho. Na kyslé pôdy sú zase vhodné vresovce. Do tieňa sa hodí najmä zimozeleň s nežnými modrými kvetmi alebo tmavozelený brečtan, ktorý dokonca aj na tienistom stanovišti časom vytvorí hustý zelený koberec.

Všetky tieto pôdopokryvné rastliny vytvárajú pekné husté porasty, ktoré sa ľahko udržiavajú a poslúžia ako spoľahlivá náhrada trávnika.

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.