Doprava ZADARMO nad 500 €
Potrebujete poradiť? Bezplatná infolinka! 0800 500 998
Čo hľadáte?

Ako spoľahlivo zahustiť trávnik? Praktické rady a tipy

Riedky trávnik je častým problémom menej udržiavaných pozemkov. Tráva zmiešaná s burinou a lúčnymi kvetmi môže tvoriť peknú prírodnú lúku za domom, no v okrasných trávnikoch nepôsobí dobre. Zistite, ako sa dá zahustiť trávnik a čo mu pomôže navrátiť jeho sýtozelený vzhľad. 

Ako zahustiť trávnik: Dosievanie nestačí

Aj keď sa môže zdať, že najjednoduchším riešením pre zahustenie trávnika je dosiatie trávy, nie vždy sa tým problémy vyriešia. V prvom rade musíte identifikovať príčinu nadmerného rednutia  a až potom dosiať trávnu zmes. 

Treba však podotknúť, že postupné rednutie je prirodzenou vlastnosťou starších trávnikov, ktoré môžu byť inak zdravé. Vekom totiž steblá trávy prirodzene slabnú a trávnik stráca svoju pôvodnú hustotu. Tento problém však môže vyriešiť dosievanie trávnika. No vo väčšine prípadov, keď je trávnik riedky, je to len dočasné riešenie. Na to, aby zostal hustý niekoľko rokov, je nutné identifikovať a odstrániť príčiny jeho nadmerného rednutia

Čo môže byť príčinou nadmerného rednutia trávnika a ako mu predchádzať

  • Nechajte si spraviť chemický rozbor pôdy

Keď sa už naplno pustíte do procesu zahustenia trávnika, nechajte si najprv spraviť chemický rozbor vašej pôdy. Na Slovensku je viacero laboratórií, ktoré vám za niekoľko eur spravia  kompletný rozbor alebo aspoň určia presnú hodnotu pH a pomer hlavných živín (dusíka, fosforu  a draslíka). Chemický rozbor vám ukáže, či je pôda príliš kyslá alebo zásaditá, resp. či jej niektorá z hlavných živín nechýba. Tieto prvky sú totiž pre rast trávy kľúčové a bez nich sa trávnik nedokáže prirodzene obnovovať. 

V prípade, že rozbor pôdy ukáže, že treba niektoré živiny doplniť, odporúčame vám prečítať si náš článok o hnojení trávnika. Tu nájdete všetky potrebné informácie o správnom výbere a aplikácii hnojiva na trávnik. 

Druhou dôležitou informáciou, ktorú vám rozbor poskytne, je hodnota pH. Tá by sa mala pohybovať v rozmedzí 6,5 – 7. Ak je hodnota pH nižšia ako 6,5 alebo vyššia ako 7, stáva sa, že aj keď sú živiny v pôde prítomné, rastliny ich nedokážu čerpať. Medzi živoriacou trávou sa vtedy veľmi rýchlo rozmnoží burina.

zahustenie trávnika a rozbor pôdy

K zahusteniu trávnika môže prispieť aj chemický rozbor pôdy

Na zahustenie trávnika často stačí upraviť pH pôdy. Ak ju máte príliš zásaditú (hodnota pH vyššia ako 7) mali by ste na ňu aplikovať prípravky, ktoré obsahujú síru. Naopak, v prípade príliš kyslej pôdy (hodnota pH nižšia ako 6,5) je potrebné pridať vápenec (hasené vápno). 

Optimálna kyslosť pôdy i správny pomer a obsah živín sú základným predpokladom pre vypestovanie krásneho a hustého trávnika. Niekedy ani nemusíte na odstránenie buriny použiť herbicíd. Tráva, ktorá má správne podmienky na rast, dokáže burinu vytlačiť aj sama.

  • Prevzdušnite prehutnenú pôdu

Ďalším častým dôvodom, prečo trávnik redne, je príliš zhutnená pôda. K takémuto problému  najčastejšie dochádza v lokalitách s ílovitým podložím, no príčina prehutnenej pôdy môže byť aj iná. Niekedy stačí, že je trávnik nadmerne zaťažovaný pri športových aktivitách. Pôda sa môže udupať až tak, že sa voda a kyslík nedostanú korienkom trávy. Vtedy treba trávnik prevzdušniť. 

V ľahších prípadoch vám pomôžu špeciálne prevzdušňovacie hrable, pri veľmi zhutnenej pôde a na väčších pozemkoch budete potrebovať zariadenie nazývané vertikulátor. Tým z pôdy odstránite plsť a prekypríte jej hornú vrstvu. Prečítajte si kompletný postup pri prevzdušnení trávnika.

  • Pri výbere trávnej zmesi berte do úvahy svetelné a klimatické podmienky

Niektoré odrody trávy si vyžadujú priame svetlo, iným sa darí aj v tieni. Ak svetelné podmienky vo vašej záhrade nevyhovujú druhu trávy, ktorú máte zasiatu, tiež to môže prispieť k predčasnému rednutiu trávnika. Pri výbere trávnej zmesi na dosievanie preto nezabudnite  zobrať do úvahy aj konkrétne podmienky vo vašej záhrade

Takisto sa môže stať, že ovocné stromčeky robia trávniku tieň, a preto sa mu nedarí. Ak rozmýšľate, ako zahustiť trávnik v takomto prípade, máte dve možnosti. Buď prerežete konáre stromov tak, aby prepúšťali viac svetla, alebo  ž do existujúcej trávy dosejete tieňomilnú odrodu. 

To isté platí aj pre klimatické podmienky. Trávnik môže byť riedky aj preto, že danej odrode nevyhovuje podnebie vo vašej záhrade. Možno nedokáže odolávať pretrvávajúcim horúčavám a dlhým suchám v lete, alebo sú pre ňu mrazy v zime príliš extrémne. Odporúčame vám preto poradiť sa s odborníkmi v záhradnom centre, ktorí vám pomôžu s výberom správnej odrody na dosievanie podľa vašej lokality a podnebia.

zahustenie trávnika - ako dosiahnuť obnovu trávy

Zahustením trávnika dosiahnete zdravý a krásny vzhľad

  • Pozor na nadmerne zaťažovaný trávnik

Výber správnej odrody trávy je dôležitý aj pre zaťažované trávniky, ktoré slúžia na športové účely alebo ako ihrisko pre deti. Existujú druhy, ktoré sú odolné voči poškodeniu a zvládajú aj takúto nadmernú záťaž.  

Bežná tráva totiž v takomto prípade nestačí a na zahustenie trávnika treba dosiať odolnú odrodu. Dôležité je tiež prvý mesiac po dosiatí nechať trávnik oddýchnuť a nestúpať po ňom. Mladé rastlinky sa tak stihnú zakoreniť a zosilnejú. 

Pri zaťažovaných trávnikoch dbajte aj na pravidelné hnojenie, zavlažovanie a kosenie, ktoré ich udržia vo výbornej kondícii počas celého roka. 

  • Zaistite dostatok vlahy

Dostatočné polievanie je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré udržujú trávnik zdravý a svieži a zabraňujú jeho rednutiu. No ak už máte trávnik riedky, častejšie zavlažovanie bez dodatočného dosiatia trávy ho nedokáže zachrániť. Dostatok vlahy bude totiž podporovať aj rast buriny. 

Preto treba na zahustenie trávnika najprv dosiať trávnu zmes a až potom pravidelne zavlažovať a kosiť. Vďaka tomuto postupu sa vám podarí vypestovať trávnik, po ktorom ste vždy túžili. 

Celý postup dosievania a starostlivosti o trávnik v prvých týždňoch po výseve nájdete článku o dosievaní. Ak je váš problém lokálny a potrebujete obnoviť len zopár holých miest, prečítajte si viac o obnove zničeného trávnika

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

NOVINKY, ZĽAVY a UŽITOČNÉ
INFORMÁCIE DO VÁŠHO EMAILU

Získajte informácie o zľavách a užitočných informáciach od EGOPOWER

Zavríť formulár

Prihlásenie

Ešte nemáte svoj účet? Vytvorte si ho.

Registrácia

Už máte svoj účet? Prihláste sa

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránke, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.